Autor: Allan Rajavee • 4. august 2020

Politseinikud ja terviseamet käisid ukrainlasi kontrollimas

Erilennuga Ukrainast saabunud töömehed.
Foto: Liis Treimann
Erilennuga Eestisse toodud ukraina töölised ja nende tööandjad on rikkunud mitmeid nõudeid ja neid võib oodata suur trahv, hoiatas siseminister Mart Helme.

Üheksa ukrainlast erilennuga Eestisse toonud Sadala Agro perenaine Liana Anton ütles, et teda külastasid politsei ja terviseameti ametnikud neljapäeval, 30. juulil. "Nad tegid nagu reidi. Kontrollisid elamistingimusi, küsisid toitlustamise kohta ja kontrollisid dokumente," meenutas Anton.

Anton ütles, et luges ajakirjandusest, kuidas kedagi karistati, sest töötajad polnud nelja seina vahel, vaid kõrval asuvas seenemetsas. Tema meelest on sellise asja eest karistamine liiast, kuna eneseisolatsiooni nõuded ei tohiks tähendada inimeste surumist nelja seina vahele. "Inimesed läheksid lolliks, kui nad peaksid 14 päeva toas veetma. Eriti kui kohe talu kõrval on seenemets, kus nad kellegagi kokku ei puutu," arvas Anton.

Siseminister Mart Helme läkitatud pressiteates seisis, et politseiamet ja terviseamet leidsid kontrolli käigus 46 rikkumist.

Pisteline kontroll tabas eelmise nädala lõpus ka Metsaküla Piima peremeest Jaan Metsamaad, kes tõi 21. juuli lennuga endale ühe võõrtöölise. "Jah, tõepoolest kontroll käis, vaatasid mehe üle ja kõik oli korras," rääkis Metsamaa, kes lisas, et tema ise politsei- ja terviseametnikega ei kohtunudki.

"Alguses ei saanud nad meie töötajat kätte, sest ta oli duši all ja uks oli lukus," kirjeldas Metsamaa. Lõpuks siiski kontrolliti ukrainlasest töötaja dokumente ja ametnikud läksid teele. Metsamaa märkis, et pärast kahe koroonapositiivse leidmist erilennult oli ta päris kindel, et taoline pisteline kontroll tuleb.

Helme: riik ei tolereeri vastutustundetut käitumist

Helme teatel oli ukrainlaste Eestisse saabumise tingimus see, et tööandja on kohustatud korraldama nende eneseisolatsiooni. Tööandjad pidid tagama nii eneseisolatsioonist kinnipidamise, sealhulgas ka mitte töötamise. Kontrollist aga selgus, et eneseisolatsiooni reegleid on erineval moel rikutud, sealhulgas on põhjendatud kahtlustus, et 17 inimest eneseisolatsiooni ajal ka töötas.

Helme sõnul on tööandjate käitumine äärmiselt kahetsusväärne ja ühiskonna suhtes hoolimatu. Ühelt poolt on nad rikkunud reegleid, kuid teiselt poolt on tegu kogu meie ühiskonna vastu "Koroonaviirus on taas pead tõstmas ning me peame tegema kõik, et vähendada võimalusi selle edasikandmiseks," seisis pressiteates.

Loe lisaks
Seadus pani renditööjõu kasutaja vastutama

Maksimaalne trahv: 32 000 eurot

Ühtlasi meenutas Helme, et reeglite rikkumise puhul saab rikkujad vastutusele võtta. Rahva tervise ohu tõttu on võimalik lõpetada välismaalase Eestis viibimine, mille tulemusel on tal kohustus pöörduda tagasi kodumaale, karistada tööandjat rahatrahviga kuni 32 000 eurot või algatada kriminaalmenetlus nakkushaiguse leviku ohu ja nakkushaiguse leviku põhjustamise eest, seisis pressiteates. "Riik ei tolereeri selliseid rikkumisi ja vastutustundetut käitumist,“ ütles Mart Helme. Politseiamet on selles osas tegevusi alustanud, seisab teates.

Eesti elanike ja Eestisse saabuvate välismaalaste suhtes on terviseametil võimalik eneseisolatsiooni nõuete rikkumise eest määrata sunniraha kuni 9600 eurot kohustuse nõuetekohaselt mittetäitmise eest ja algatada väärteomenetlus karantiininõuete rikkumise eest. „Ootan, et terviseamet astuks siin jõulisi samme,“ sõnas Helme.

21. juulil saabus erilennukiga Eestisse 145 ukrainlast, kellel oli kohustus olla 14 päeva pärast saabumist oma elukohas eneseisolatsioonis, mille peab korraldama tööandja.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960