Autor: Põllumajandus.ee • 2. oktoober 2020

Taliviljade leheväetamine ja haigustõrje sügisel

Scandagra Eesti agronoom-nõustaja Kaarel Kallion vaatab, mis on toimumas taliviljade põldudel ja annab soovitusi sügiseseks lehekaudseks väetamiseks ja haigustõrjeks.
Taliviljade leheväetamine ja haigustõrje sügisel on oluline.
Foto: Pixabay

Möödunud kuiv nädal hoogustas taliteraviljade külvamist. Soojad ilmad ja kõrge ööpäevane keskmine temperatuur soosib hetkel teraviljade tärkamist ja kasvu, kuid suurem osa külve on sellel hooajal ikka hilisemapoolsed.

Augusti lõpu ja septembri alguse taliteraviljade külvid on saavutanud 2-3 lehe kasvufaasi (faas BBCH 12-13) või kohati isegi 4-5 lehe kasvufaasi (faas BBCH 14-15), kuid enamus põlde on alles tärganud või tärkamas.

Viimaste hooaegade praktika on näidanud, et sügised venivad pikaks ja püsivad külmad saabuvad aasta lõpus ning vegetatsioon ei peatu täielikult enne külmade saabumist. Näitena saab välja tuua möödunud talve, mil taimed täielikult n.ö puhkeasendisse ei läinudki. Selleks, et taimedel oleks võimalikult palju toitaineid soojadel talvedel võtta, on neil vaja kasvatada võimalikult suur juurestik, et sinna toitaineid koguda. Põhjuseks on tõsiasi, et alla +5 kraadi vegetatsioon ei toimu ja seetõttu mulla kaudu taimed toitaineid ei omanda, ehk taimel on kasutada need toitained, mis on omal juurtesse kogutud. Samuti, mida suurem on juurestik ja rohkem suhkruid juurtes, seda suurem on ka kultuuride külmakindlus.

Olulisemad elemendid sügisel omastamiseks on mangaan, fosfor ja kaalium

Mangaanile tuleks kindlasti tähelepanu pöörata kui põld on just enne külvi lubjatud või on muld kõrge huumuse ja karbonaatide sisaldusega. Samuti pärsib mangaani omastamist kõrge Ca ja K sisaldus mullas. Fosfori ja kaaliumi omastamist pärsib ennekõike mulla madal pH. Esimesi fosfori puuduse nähtavaid ilminguid on põldudel juba näha, selle on põhjustanud hiljutine sademete rohkus ning avaldub just märjemates kohtades. Kergematel liivmuldadel võivad tugevamad sajud põhjustada kaaliumi leostumist. Kuid tähelepanuta ei tohiks jätta ka teisi mikroelemente.

Enamike leheväetiste kasutamisel tuleks jälgida, et oleks piisavalt lehepinda, kus taim saaks leheväetiseid omastada ja nende mõju oleks maksimaalne. Keskeltläbi võiks lehti olla minimaalselt 1,5-2. Talinisude puhul pigem 2 lehte ja taliotrade puhul 1,5 kuna odra leht on laiem ja lehepinda seega rohkem.

Teravili 2-3 lehe faasis.
Foto: Scandagra Eesti

Mangaan (Mn): teravilja mangaani vajadus on ca 500-1000 g/ha kohta, rapsil 750-1000 (1250) g/ha kohta. Väga mangaaninõudlik kultuur on talioder, mille lehtedel on sügisel näha mangaanipuudust iseloomustavaid täpikesi, mida paraku aetakse segi haigustega. Mangaan soodustab suhkrute kogumist juurtesse, samuti taimiku võrsumist, olles väga oluline just taliodral.

Mangaani puudust soodustavad tegurid on kõrge pH-ga mullad, madalad temperatuurid ja sademete rohke periood, lisaks sellele ka kerge lõimisega mullad.

Mangaani tarbe katmiseks sobivad tooted: Profi Mangaan-nitraat (N 110 g/l, Mn 235 g/l), YaraVita Mantrac Pro (N 69 g/l, Mn 500 g/l).

Mangaani puudus taliodral.
Foto: Scandagra Eesti

Fosfor (P): fosfor soodustab taime juurte varasemat ja paremat arengut. Suurenenud juurestik sügisel soodustab toitainete kogumist taime, mis omakorda suurendab ka nö „sahvri“ pinda, kuhu toitaineid talletada. Sügiseti ei saa tihti taim madalatele temperatuuride tõttu mullast fosforit kätte, isegi kui seda seal on. Temperatuuril alla +13 kraadi on mullast kättesaadav vaid 1/3 fosforist, samuti on fosfor mullas vähe liikuv, seetõttu peaks taimede poolt omastatav fosfor peab jääma mullas juurestikust 2-4 mm kaugusele.

Fosfori puudust soodustavad väga happelised või leeliselised mullad, raua- ja kaltsiumirikkad mullad ehk leeliselised mullad, madal temperatuur, madala orgaanilise aine sisaldusega mullad.

Fosfori tarbe katmiseks sobivad tooted:PK Max (P2O5 385 g/l, K2O 440 g/l), Nu-Phos 38 (N 52 g/l, P2O5 380 g/l, K2O 201 g/l), Kombiphos (P2O5 440 g/l, K2O 75 g/l+Mg;Mn).

Kaalium (K): kõige olulisem element talvekindluse tõstmisel ja külmakahjustuste ennetamisel on kaalium. Kaalium suurendab suhkrute sünteesi taimes ja muudab rakuseinad paksemaks, mis omakorda tõstab kultuuri külmataluvust ja vastupanuvõimet ebasoodsatele tingimustele (niiskus, külm, jne). Suurem suhkrute osakaal taimerakkudes vähendab läbikülmumise ohtu ja sellega ka talvekahjusid.

Kaaliumi puudust soodustavad tegurid on tugevad vihmasajud (leostumine), madala pH-ga ja kerged liivmullad, magneesiumirikkad mullad.

Kaaliumitarbe katmiseks sobivad tooted: Viva Gel NPK 10-10-50+ME, PK Max (P2O5 385 g/l, K2O 440 g/l), Nu-Phos 38 (N 52 g/l, P2O5 380 g/l, K2O 201 g/l), Aminosol(N 115 g/l, K20 15 g/l, aminohapped 55%), viimane toode on registreeritud mahekasutusse.

Kaaliumi puudus talinisul.
Foto: Scandagra Eesti

Leheväetised, mis on sobilikud samuti sügiseseks kasutamiseks:

• Profi Basis Plus (N 89 g/l, MgO 95 g/l, Mn 163 g/l, Cu 50, Zn 101 g/l)

• Profi Raps (N 37 g/l, S 96 g/l, MgO 10 g/l, Mn 96 g/l, Mo 4 g/l, B 69 g/l, Ca 107 g/l)

• YV Brassitrel Pro (N 69 g/l, S 96 g/l, MgO 118 g/l, Mn 71 g/l, Mo 5 g/l, B 60 g/l, Ca 89 g/l)

• Amino Plus 300 (N 80 g/l, MgO 1,0 g/l,Mn 5,2 g/l, Mo 2,1 g/l, B 1,0 g/l, Cu 1,0 g/l, Zn 7,8 g/l, Fe 1,0 g/l, Si 1,0 g/l, aminohapped 43,75%)

• Prolisv (L-α proliin 99,5%)

Külvikorras teravilja järgnevus teraviljale

Suure vegetatiivse kasvuga sortide ja kõrge saagikusega eelvili jätab põllule palju taimejäänuseid ja põhku. Põhk täiendab mulda küll oluliselt toitainetega, kuid samas vajab mullaelustik põhu lagundamiseks ja toitainete vabastamiseks lämmastikku. Olenevalt mullast, lagunevad taimejäänused aeglaselt ja toitained võivad kultuuridele kättesaadavaks muutuda alles 2-3 aasta pärast. Süsiniku ja lämmastiku suhe määrab lagunemise kiiruse ja kui ühte elementi on vähe siis toitainete mineralisatsiooni ei toimu. Praktikas on selleks elemendiks lämmastik, mida lisaks vajab ka sinna külvatud kultuur. Samuti piirab lämmastiku defitsiit sinna külvatud kultuuri kasvu ja sellega väheneb ka kultuuri talvekindlus. Üheks lahenduseks lisalämmastiku andmisele on kasutada mikrobioloogilisi preparaate, mis suurendavad vajalike mikroorganismide arvukust ja soodustavad sellega taimejäänuste lagunemist.

Põhu lagundamise kiirendamiseks on sobilik kasutada preparaati Amalgerol Essence, mis suurendab lämmastiku siduvate bakterite arvu, see omakorda tõstab lämmastiku kogust mullas ja seega kiireneb põhu lagunemine. Tänu suuremale N osale mullas, suureneb taimejäänuseid lagundavate mikroseente arvukus ja elutegevus. Amalgerol Essenci kulunorm on 2,0 l/ha. Toodet võib põhu lagundamise eesmärgil kõrrepõllul kasutada ka koos glüfosaatidega, kui põllul soovitakse teha umbrohutõrjet. Teine toode, mis soodustab taime kasvu ja taimejäänuste lagundamist, on Humiextract QA. Toode on kõrge orgaanilise aine sisaldusega, suure osa orgaanilisest ainest moodustavad huumushapped, mis on teadaolevalt ka kivimite murendajad ja kasvustimulaatorid. Kuna toode sisaldab mikro- ja makroelemente on soovitatav kasutada toodet alates kultuuri 2 lehe faasist, et oleks mõju külvatud kultuurile. Kulunorm 2,0-4,0 l/ha.

Fungitsiidide sügisene kasutamine

Praktika on näidanud, et pika sügise korral on olnud fungitsiididega pritsimisest abi. Väga oluline on kindla sordi ja kultuuri vastuvõtlikkus erinevatele haigustele. Kindlasti on haigustele vastuvõtlikum talioder võrreldes talinisu või rukkiga. Olulisel määral sõltub haigustekitajate hulk harimisviisist ja taimejäänuste hulgast mulla pinnal, kus haigustekitajatel on soodsad nakatumis- ja talvitumisvõimalused.

Pruunlaiksus taliodral.
Foto: Scandagra Eesti

Sügisene fungitsiididega pritsimine tuleks ajastada enne püsivate külmade saabumist, et toimeained jääksid taimedesse ja püsiksid seal kevadeni. Sügisel kasutatakse pritsimisel vähendatud kasutusnorme: veerand kuni 1/3 norme, aga juhul kui taimik on suurem, tuleks kasutada poolt kasutusnormi. Sügiseseks pritsimiseks sobivad väga paljud fungitsiidid, mis tõrjuvad erinevaid laiksusi ja juuremädanikke- fusarioose. Tugevad fungitsiidid juuremädanike, silmlaiksuste ja lumiseene vastu on protiokonasooli sisaldavad tooted, nt. Siltra Xpro, Input, Ascra Xpro, Prosaro jt. Fungitsiidi valikul tuleks jälgida seda, et puhtimispreparaadis ja kasutatavas fungitsiidis toimeained oleksid erinevad, et vältida resistentsuse teket.

Kaarel Kallion, Scandagra Eesti agronoom-nõustaja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960