Autor: Ene Kärner • 14. oktoober 2020

Valmimas on mahepõllumajanduse tegevuskava

Euroopa Komisjon on koostamas mahepõllumajanduse tegevuskava. Kõik teemast huvitatud saavad 27. novembrini vastata avaliku arvamuse küsitlusele.
Valmimas on mahepõllumajanduse tegevuskava.
Foto: Unsplash

2020. aasta mais avaldatud strateegiate „Talust toidulauale“ ja elurikkuse strateegiate kaudu on Euroopa komisjon võtnud endale järgmised kohustused:

1. aastaks 2030 on 25% ELi põllumajandusmaast mahepõllunduse all;

2. mahevesiviljeluse märkimisväärne kasv.

Võetud kohustuste eesmärk on nii toidusüsteemi jätkusuutlikkuse parandamine kui ka elurikkuse vähenemise tagasi pööramine.

Eesmärgi saavutamiseks koostab komisjon tegevuskava, et toetada mahepõllumajandussektorit, aidata liikmesriikidel stimuleerida nii mahepõllumajanduslike toodete pakkumist kui ka nõudlust ja tagada tarbijate usaldus.

Selle tegevuskava koostamisest teavitamiseks ja kooskõlas parema õigusloome põhimõtetega otsustas komisjon käivitada avaliku arutelu, et koguda sidusrühmade arvamusi mahepõllumajandusliku tootmise ja tarbimise arendamise väljakutsetest ja võimalustest ELis. Avaliku arvamuse küsitluse eesmärgid on anda kõigile kodanikele ja organisatsioonidele võimalus saada teavet poliitika väljatöötamise kohta, koguda avalikkuse arvamust arendatavate meetmete ja nende võimalike mõjude kohta ning teha kindlaks mahepõllumajandusliku tootmise sektori võimalused ja väljakutsed ELis.

Küsimustik on jagatud 5 teemavaldkonnaks:

•Mahesektori olukord ja peamised kitsaskohad tootmises ja kogu tarneahelas;

•Meetmed stimuleerimaks mahetoodangu tarbimist ja suurendamaks tarbijate usaldust;

•Meetmed stimuleerimaks üleminekut mahetootmisele/mahetootmisega jätkamist;

•Kliima ja keskkonnaeesmärkide täitmine;

•ELi roll kogu protsessis

Avalik konsultatsioon on avatud kõigile huvilistele ja kestab kuni 27. novembrini. Küsimustele saab vastata SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960