Autor: Ene Kärner • 19. oktoober 2020

Tšehhis keelatakse puurikanade pidamine

Pärast aastapikkust arutelu otsustas Tšehhi Vabariigi parlament septembris keelata puurikanade kasvatamine alates 2027. aastast.
Vabapidamisel kanad.
Autor: Pixabay

Keelamise poolt hääletasid kõik parlamendigrupid, välja arvatud valitsuspartei ANO. Tšehhi põllumajandusminister Miroslav Tomani väitel survestab keeld Tšehhi Vabariiki kanamune importima ning likvideerib kohalikud tootjad. Juhul, kui puurikanade kasvatamine keelata, tuleks seda teha korraga terves Euroopa Liidus ning tema sõnul teeb Tšehhi valitsus ettepaneku kehtestada selline ühtne keeld alates 2030. aastast.

Tšehhi Põllumajandustootjate Liidu esimehe Martin Pycha sõnul tuleb keelu tõttu farmide sulgemise korral tühja läinud investeeringud põllumeestele kompenseerida. Parlamendisaadikud märkisid ka, et peale keelu jõustumist tuleb jälgida, et kauplused ei müüks odavamalt mune, mis on pärit riikidest, kus linnukasvatusele selliseid piiranguid ei kehti.

Tšehhi naabermaades Austrias ja Saksamaal kehtib kanade puuris pidamise keeld vastavalt 2020. ja 2025. aastast. Supermarketid ja toiduainetööstuse rahvusvahelised kontsernid, nt Nestlé, on teatanud puurikanade munade kasutamise lõpetamisest samuti 2025. aastast.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616