Autor: Ken Rohelaan • 5. november 2020

Rakvere lihakombinaadi emafirma üllatas aastate parima kasumiga

Soome börsifirma HKScani kontserni kuulub ka Eestis tegutsev Rakvere lihakombinaat.
Foto: Liis Treimann
Soome lihatööstus HKScan parandas kasumlikkust, kui kolmanda kvartali võrreldav tegevuskasum oli viimase viie aasta parim.

Helsingi börsil noteeritud ettevõtte kolmanda kvartali tegevuskasum (EBIT) oli 7,7 miljonit eurot, suurenedes aastaga üle 70 protsendi. Võrreldav tegevuskasum (EBIT) oli mullu sama perioodiga võrreldes üle 80 protsendi suurem, suurenedes 8,2 miljoni euroni, teatas ettevõte.

7,7 miljoni euro suurune tegevuskasum ületas OP panga prognoositud 7,2 miljonit eurot, vahendab Kauppalehti. Samas jäi HKScani müügitulu ootustele alla – analüütikud ootasid 453 miljoni eurost tulu, kuid ettevõtte sai tulemuseks 438 miljonit eurot. Börsifirma müügitulu oli mullu samal ajal veidi üle 439 miljoni euro.

Tegevjuht: Rootsi ja Taani paistsid silma

HKScani tegevjuht Tero Hemmilä ütles börsiteates, et kõik äriüksused suutsid kolmandas kvartalis parandada võrreldavat tegevuskasumit, "kuigi pandeemia nii otsesed kui ka kaudsed mõjud nõrgestasid meie EBIT-d nõudluse ja turuhindadega".

Hemmilä sõnul paranes kasum kõige rohkem Rootsis ja Taanis. Soomes oli võrreldav periood väikese edasiminekuga.

Hemmilä põhjendas Soome üksuse tagasihoidlikumat arengut müügistruktuuri muutmisega, mida põhjustas koroonapandeemia. Samuti nähti väljakutsena Rauma broileritehast. "Me oleme Raumas näinud arengut, aga tervikuna ei ole me jõudnud eesmärgini," ütles tegevjuht.

Balti ärid "näitasid tugevat arengut"

Balti äride kohta ütles börsifirma tegevjuht, et nende ärid "näitasid tugevat arengut". 438 miljoni euro suurusest kontserni müügitulust tuli 44,1 miljonit eurot Baltimaadest (mullu 43,9 miljonit eurot). Kvartaalses arvestuses kasvasid Balti ärid suuremaks kui Taani üksus. Soomest tuli 190 miljonit eurot, Rootsist veidi üle 162 miljoni.

Balti äride kasuks räägib ka kasumlikkus. Kui Balti äride võrreldav tegevuskahjum moodustas müügitulust 4,2 protsenti, siis Soomes oli sama näitaja 0,7 protsenti, Rootsis 3,6 protsenti ja Taanis 2,3 protsenti.

Hemmilä oli rahul ettevõtte üldise tulemusega rahul, kui võtta arvesse turgudel toimuvat. Tegevjuht tõi eraldi välja koroonapandeemia ja vaatlusperioodi lõpus Saksamaal möllava sigade Aafrika katku. "Meie kasumlikkus on loomulikult ebapiisav ja me jätkame sihipärast tööd, et seda märkimisväärselt parandada," märkis Hemmilä.

HKScani aktsia kallines Helsingi börsil esimestel tundidel üle 4 protsendi, kuid taandus siis peagi alla poole protsendi suuruse hinnatõusuni. Aasta algusega võrreldes on HKScani aktsia odavnenud üle 30 protsendi ja kaupleb praegu 1,93 euro lähedal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960