Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. november 2020

Nurmiko aiandi sõprade päev tuleb taas

Nurmiko aiand ootab sel laupäeval, 21. novembril, kõiki aiandushuvilisi Juulikul asuvasse aiandisse. Toimub juba traditsiooniks saanud Nurmiko aiandi sõprade päev, kus näha saab kauneid jõulutähti. Tegu ei ole suure massiüritusega, järgitakse kõiki Terviseameti poolt antud soovitusi. Olete oodatud!
Kodumaine jõulutäht sirgub Nurmiko aiandis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Laupäeval, 21. novembril, kella 10.00-16.00 on kõik aiandushuvilised oodatud Nurmiko aiandisse Juuliku külla Harjumaal, et oma silmaga näha, kuidas kasvab kodumaine jõulutäht.

Nurmiko ASi juhi Jaak Ungersoni sõnul tasub huvilistel sel laupäeval nende aiandist läbi astuda – näha saab imelist vaatepilti, kus täis õieilus on tuhanded jõulutähed. Oodatud on nii suured kui väikesed aiandushuvilised.

„Koos juhendajaga on võimalik teha ringkäik meie aiandisse, et näha kuidas kasvab eestlaste armastatuim jõulutaim – jõulutäht. Aiandi spetsialistid jagavad häid soovitusi, kuidas selle taime eest hoolitseda, nii et ilu jaguks kauemaks,“ sõnas Ungerson ja kinnitas, et aiandis on tõeliselt kaunid vaated – silmapiirini on kõikjal erinevates toonides jõulutähed, enim on muidugi klassikalist punast. „Tule ja vali enda koju või kontorisse sobiv välja!“

Trende Ungerson välja ei tooks, on neid kes eelistavad alati klassikalist punast jõulutähte, on neid kes valivad kodu või kontori sisekujundusega sobiva. Kindel on aga see, et tavapäraselt ostetakse rohkem kui üks jõulutäht ja tehakse nii kauneid komposisatsioone.

Jõulutähtede kasvuaeg on kuni 6 kuud ja päris iga taim müügiks ei sobigi - vaid parimad ja tugevamad taimed lähevad müüki. Jõulutähe kojuviimisel peab olema ettevaatlik, lisaks külmale kardab taim ka tõmbetuult. Jõulutähele sobiv temperatuur on 16-24 kraadi, valgust tahab taim vähemalt 4-5 tundi päevas ja kastmist toasooja veega 2-3 korda nädalas nii, et mullapall oleks pidevalt niiske. Jõulutähe lehti piserdada ei ole vaja ja jääkvesi tuleb lillepoti alt alati ära kallata.

„Tuuletõmbus, suured temperatuurikõikumised ja liigne kastmine võivad põhjustada lehtede kolletumise ja maha langemise. Minu soovitus on hoida jõulutäht kodus valges kohas, kasta mõõdukalt, liigne kastmisvesi ei tohi jääda alusele või potiümbrisesse. Teadma peab ka seda, et taim kardab tuuletõmmet. Väetada tuleks jõulutähte kord nädalas õitsvatele potilillede mõeldud väetisega. Soojemas kohas asuvat taime tuleb kasta rohkem, aga mitte kasta igal päeval vaid siis, kui pott on muutunud kergeks ehk kuivaks,“ soovitas Ungerson.

TASUB TEADA

Euphorbia pulcherrima - imekaunis piimalill, keda enamasti kutsutakse poinsettiaks. Selle nime on Mehhikost pärit kuni 4 meetri kõrguseks kasvav taim saanud USA saadiku Mehhikos Joel Roberts Poinsetti järgi, kes esmakordselt tutvustas jõulutähte 1828. aastal USA-s. Mehhikos aga oli jõulutäht juba 17. sajandil osaline frantsiskaanide jõulupidustustel.

Viimastel aastakümnetel on jõulutähe tootmine laialdaselt levinud ja ta on tuntud jõululillena pea kogu maailmas. Oma ilu võlgneb taim värvunud kõrglehtedele, atraktiivsetele putukapeibutajatele, mille vahel paiknevad väikesed kollakad õied. Tänu hoogsale sordiaretusele on poinsettiaid kaugelt üle saja sordi, ca 20 neist ka Eesti aiandites tootmises. Jõulutähtede kõrglehed varieeruvad nii värvuselt kui kujult. Klassikaliste erkpunaste lehtedega taimede kõrval leidub valgeid, roosasid, oranze, marmorjaid, kollaseid ja täpilisi; on ka püstjate või krussis kõrglehtedega taimi.

Laupäeval, 21. novembril, kella 10.00-16.00 on kõik aiandushuvilised oodatud Nurmiko aiandisse Juuliku külla Harjumaal, et oma silmaga näha, kuidas kasvab kodumaine jõulutäht.
Foto: Nurmiko

AS Nurmiko on üks Eesti vanimaid ja suurimaid aiandusettevõtteid, tegutsedes Eesti turul juba alates aastast 1989. Nurmiko peamiseks tegevusalaks on lillekasvatus ning lillede, floristikatarvete ja aianduskaupade import, jae- ja hulgimüük.

Nurmiko aiandi asukoha leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960