Autorid: Tööstusuudised.ee , Põllumajandus.ee • 21. detsember 2020

HKScan lülitus ümber taastuvelektrile

Eesti suurim toiduettevõte HKScan Estonia on tänavu oma Rakvere ja Tabasalu tootmisüksustes tarbinud vaid rohelisest energiast pärinevat elektrit ning säästnud seeläbi oma süsiniku emissiooni ligi 60 000 tonni.
HKScani tabasalu tootmine
Foto: HKScan

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul on ettevõtte jaoks olnud viimaste aastate üks olulisim eesmärk Rakvere ja Talleggi toodete jõudmine tarbijateni aina jätkusuutlikumalt, teatas ettevõte.

“Taastuvelektri kasutuselevõtuga vähendame võrreldes eelmise aastaga enda tootmistega seotud süsihappegaasi heitkogust 60 000 tonni võrra – see on tohutu muutus, mis käib käsikäes HKScani keskkonnaalaste eesmärkidega. Sellest lähtume ka ettevõtte investeeringuotsuseid tehes,“ lisas Mere.

Lisaks taastuvelektri kasutusele võtmisele on ettevõte aastate jooksul vähendanud oma tootmishoonete uuendamiste käigus soojusenergia ja vee tarbimist. „Samuti lähtume oma tegevuses ringmajanduse põhimõttest, mille kohaselt püüame maksimaalselt nii tööstuses kui ka loomakasvatuses tekkivaid jäätmeid kasutusele võtta. Näiteks kasutame Rakvere ja Tabasalu lihatööstustes külmatootmisel tekkivat soojusenergiat sooja vee saamiseks. See on vähendanud sooja vee tootmisel gaasi tarbimist 50 protsenti,“ tõi Mere esile.

Seoses süsiniku jalajälje vähendamisega on täiendavalt HKScan Estonia eesmärk vähendada aastaks 2025 oma toodete pakendamisel plasti kasutamist vähemalt 200 tonni ehk 20 protsenti ning minna selleks ajaks täielikult üle taaskasutatavatele pakenditele.

HKScan Estoniale on väljastatud EECS RES-GO sertifikaat, mis tõendab, et kasutatav elekter on täielikult toodetud taastuvenergiast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960