Autor: Põllumajandus.ee • 10. märts 2021

ETKI hakkab otsima lahendusi orgaaniliste jäätmete kasutuseks

Eesti Taimekaitsekasvatuse Instituut (ETKI) osaleb Horizon2020 SEA2LAND 4-aastases rahvusvahelises projektis. Projekti eesmärgiks on pakkuda lahendusi, mis kasutavad ära orgaanilisi jäätmeid ja tänu selle vähendatakse toidu tootmise, kliimamuutuste ja jäätmete ringlussevõtuga seotud probleeme.
ETKI hakkab otsima lahendusi orgaaniliste jäätmete kasutuseks.
Foto: Pixabay

Euroopa põllumajandus tugineb peamiselt imporditud väetistele, kuid samal ajal jääb liidu siseselt suur hulk orgaanilistes jäätmetes sisalduvaid mineraale kasutamata. Projekti eesmärgiks on pakkuda lahendusi, mis kasutavad ära orgaanilisi jäätmeid ja tänu selle vähendatakse toidu tootmise, kliimamuutuste ja jäätmete ringlussevõtuga seotud probleeme. Eesmärkide saavutamiseks täiustatakse toitainete ringlussevõtu tehnoloogiaid, et toota kalade ja vesiviljelisuse kõrvalsaadustest biopõhiseid väetisi.

Projekti käigus luuakse Euroopasse pilootprojektid, mis võtavad arvesse piirkondlikke olusid ja ringmajanduslikke võimalusi. Eestist osaleb projektis Eesti Taimekasvatuse Instituut ja Nutriloop OÜ. Nutriloop OÜ rolliks projektis on luua täiustatud fermenteerimise lahendus väetiste tootmiseks, kombineerides kalajäätmeid teiste biojäätmete (puulehed, pilliroojäägid, toidujäätmed jms) voogudega ning luua toimiv ärimudel Eesti ja sarnaste piirkondade jaoks. ETKI roll on viia läbi taimkatseid ja hinnata erinevate väetiste sobivust erinevatele põllukultuuridele.

SEA2LAND´i käigus optimeeritakse ka teisi tehnoloogiaid nagu täiustatud kompostimine, biokuivatamine, külmkuivatamine ja ekstraheerimine, vetikate tootmine, pürolüüs, membraanitehnoloogia, kitiini ekstraheerimine, termomehaaniline fraktsioneerimine, ensümaatiline hüdrolüüs, mis toodavad eriahendusena valmistatud biopõhiseid väetisi nii kohalike põllukultuuride jaoks kui ka eksportimiseks.

Projekt pakub lahendusi läbi seitsme juhtumiuuringu ning rohkem kui kümne tehnoloogilise lahenduse abil kuues kalandussektori esinduspiirkonnas: Põhja-, Läänemere-, Atlandi ookeani, Kantaabria, Vahemere ja Aadria mere piirkonnas.

TASUB TEADA

Projekt SEA2LAND on 4-aastane koostöö innovatsioonimeede (IA), kus osaleb 26 partnerit 11 erinevast riigist (10 Euroopa riiki ja Tšiili), kogusummaga 7,7 miljonit eurot, mida rahastatakse EL Horisont 2020 meetmega H2020-RUR-2020-1. Projektipartneriteks on teadusasutused (keskkonnakaitse, taimekasvatus) tööstusettevõtted (väetisetootmine, vesiviljelus, kalandus, jäätmete väärindamine) ja konsultatsiooniettevõtted (keskkonnakaitse, majandus)

SEA2LAND algas 2021. aastal ja esimene koordineerimiskoosolek toimus 27. – 28. jaanuaril. Projekti koordineerib Hispaania organisatsioon Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario. ETKI SEA2LAND koordinaator on Liina Edesi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960