Autor: Ene Kärner • 16. märts 2021

Põllumajandus 4.0: Tehisintellekt ja Euroopa põllumajandus

Jaanuaris korraldas Cogeca tehisintellektile pühendatud ettevõtlusfoorumi. See oli suurepärane võimalus arutada paljude põnevate väljakutsete üle ja joonistada "Põllumajandus 4.0" kontuurid, mis sarnaselt kontseptsiooniga "Veeb 4.0" põhineb andmete jagamisel ja nende kasutamisel intelligentsete masinate poolt.
Olulisim küsimus, millele vastama peame, on see: „Mida tähendaks tehisintellekti edukas areng põllumajanduse ja toidu väärtusahela jaoks?“
Foto: Pixabay

Uute teemade ja kontseptsioonide puhul on asjakohaseid ja ebaolulisi küsimusi. Praegu ei ole enam aeg arutada, kas need tehnoloogiad tulevad meie taludesse - tegelikult on need juba osaliselt kasutusele võetud. Aastal 2020 oli põllumajandustootjate hinnangul kasutusel 75 miljonit (interneti abil) ühendatud seadet. Pole enam aeg arutada selle revolutsiooni suuruse üle; teame, et see on tohutu, avaldades sügavat mõju meie igapäevatööle. Prognoositakse, et tehisintellekti üldine kasutamine põllumajandusturul kasvab hinnanguliselt 1,0 miljardilt dollarilt 2020. aastal 4,0 miljardi dollarini 2026. aastaks, mis tähendab, et ajavahemikul 2020–2026 kasvab põllumajandusliku tehisintellekti sektor 25% aastas. Samuti pole enam aeg arutada põllumeeste soovi nende tehnoloogiate kasutamiseks. Enamik meist kasutab ühte või mitut tehisintellekti lahendust, isegi ilma sellest täielikult teadlik olemiseta. Me kasutame seiretööriistu, mobiilirakendusi, tarkvara, roboteid, ühendatud seadmeid jne. Aastaks 2050 loodavad teadlased, et keskmine põllumajandusettevõte toodab ligi 4,1 miljonit andmepunkti päevas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960