Autor: Ene Kärner • 3. detsember 2021

Millised tegurid tingivad tootmise kallinemise põllumajandussektoris?

Praegusele toormehindade tõusule on kaasa aidanud mitmed tegurid, sh ELi, USA ja Hiina majanduse taastumine. Energiahinnad, eriti maagaasi hinnad Euroopas, on saavutamas uusi tippe. See mõjutab tugevalt väetiste hindu, mis on aastaga peaaegu kahekordistunud.
Foto: Unsplash

COVID-19 deltavariandi levikust põhjustatud tarneahelate katkemine, eriti Aasias, suurendab pingeid toormeturgudel. Uus selge mõjutegur on transpordisektori häired ja kulude suurenemine. Samuti on teateid muredest sööda, masinate ja agro-metsatehnika kulude ning ehitusmaterjalide kallinemise kohta. COVID-19 vaktsineerimiskampaania EL-is on jõudnud platoole, kus umbes 75% täiskasvanutest on täielikult vaktsineeritud. Sellest võidab toitlustussektor. Euroopa Keskpanga prognoos näitab, et reaalne SKT kasvab 2021. aastal 5%, EKP muutis oma 2021. aasta inflatsiooniprognoosi 2,2% peale. Inflatsioonitegurid peaksid alates 2022. aasta I kvartalist vähenema. Aasta lõpuks avaldab komisjon teatise vastupidavusplaani kohta, et paremini ette valmistada ja koordineerida komisjoni ja liikmesriikide ning eraettevõtjate vahelist tegevust. Eesmärk on tulevasi kriise paremini ennetada ja juhtida.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960