Autorid: Ene Kärner, Põllumajandus.ee • 3. jaanuar 2022

ELi tarbimise vähenemine ja Hiina isevarustatus mõjutavad põllumajandusturgu

Euroopa Komisjon koostas kaks võimalikku stsenaariumit: Euroopa Liidu või-, juustu- ja sealihatootmine peaks vähenema stsenaariumi korral, kus rasvarikaste toodete kogutarbimine ELis väheneb. Eksport kompenseerib osa ELi kaotatud tarbimisest. Stsenaariumi korral, kus Hiina saavutab liha- ja piimatoodetega isevarustatuse, mõjutab see enim ELi sealiha, mis toob kaasa tootmise ja hindade languse. Madalamad siseturu hinnad toovad kaasa tarbimise kasvu.
Hindade osas on ELi tootjahindadele kõige olulisem mõju alates või 32% hinnalangusest kuni sealiha hinna 15% languseni.
Foto: Unsplash

2031. aastal tarbib iga ELi elanik iganädalaselt 304 kcal vähem

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960