Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. mai 2023

Fotogalerii: loomakasvatajad kogunesid Budapestis Alltech ONE aastakonverentsile

Traditsiooniline Alltech ONE aastakonverents toimus tänavu 22.-23. mail Ungari pealinnas Budapestis. Konverents keskendus kliimaväljakutsetele, tarbija teadlikuse tõstmisele ja tootmiskulude optimeerimisele põllumajandussektoris. Sõna sai ka Eesti piimatootja.
Alltechi konverentsil osales ka Eesti ettevõtjaid.
Foto: Alltech Eesti

Põllumehed ja toidu tootjad seisavad silmitsi suurte väljakutsetega, nagu kliimaprobleemid, geopoliitilised pinged, tarbijate kasvavad nõudmised ja tootjate kasvavad kulud. Konverentsil otsitigi lahendusi neile probleemidele, et praegustel keerulistel aegadel püsida vastupidavad ja edukad.

Alltech ONE konverentsil jagasid oma kogemusi ja seisukohti tänasest olukorrast maailma majanduses ja põllumajanduses ning seonduvatest valdkondadest laiemalt oma ala eksperdid. Konverentsipäeva avasid Alltechi Euroopa president Patrick Charlton ja Alltechi president ja tegevjuht Mark Lyons.

Põllumajandusel on suur roll

„Põllumajanduse kohustuseks on tagada jätkusuutlik toidu tootmine tänastes geopoliitilistes pingetes ja majanduslikus ebakindluses ning tarbijatrendide muutumises, ka kliimamuutustest lisanduvaid piiranguid ja väljakutseid ei saa eirata. Kõik need eelpool mainitud tegurid toovad kriitiliselt välja põllumajanduse ülemaailmse tähtsuse ja sektori vajaduse olla innovatiivne ning teha koostööd teadlastega,“ tõi Alltech Eesti juht Pilleriin Puskar välja olulisema nüansi konverentsilt kuuldust.

Ta lisas, et maailma üks juhtivamaid põllumajandusvaldkonna ettevõtteid Alltech näeb Euroopal siin suurt rolli. „Just Kesk- ja Ida-Euroopal on rohkelt võimalusi tuleviku ringmajanduses, sh just loomakasvatusel ja toidutootmisel.“

Piimatööstuse ülevaate ja edustrateegiad tõi kuulajateni IFCN – Dairy Research Network võtmekliendihalduse osakonnajuht Muzzafar Yunusov. IFCN on muideks rahvusvaheliselt tegutsev uurimisettevõte, mis teeb koostööd teadlastega ligikaudu sajast riigist ning loomulikult on neil suur kliendivõrgustik üle maailma.

Ühe olulise teemana leidis käsitlust ka andmete temaatika – kuidas neid kasutada ja kuidas neist farmer kasu saab oma igapäevatöös. Ka siloteost, sh mükotoksiinide olulisusest, räägiti.

Alltech ONE Budapesti konverents rõhutas Kesk-Euroopa põllumajandustootjate üliolulist rolli kliima ja toiduga varustatuse probleemide lahendamisel kogu maailmas, keskenduses koostööle ja innovatsioonile jätkusuutlike lahenduste otsimisele.

Piimatootmise väljakutsetest räägiti töötoas, kus üheks esinejaks oli ka Eesti piimatootja Agrone OÜ juhatuse liige Margus Muld, tema ettekanne keskendus kasumlikule ja jätkusuutlikule piimatootmisele, kus abiks on andmetöötlus ja koostöö.

Konverentsil osales ka Eesti esindus

Eesti on üha enam Euroopas tunnustatud kui innovatiivne ja keskkonda säästlikult kasutav ja sellesse panustav põllumajandusriik. „Margus Muld oli üks kutsutud esinejatest rääkimaks Agrone näitel meie eesmärkidest ja visioonist. Ettekanne pälvis kõrge tähelepanu ja tunnustuse. Ka üks väike riik võib olla oluline lüli meie tarneahelas ja teistele eeskujuks,“ rääkis Pilleriin Puskar.

Samas töötoas said sõna ka Alltechi inimesed - Alltechi Aasia piirkonna asepresident Matthew Smith keskendus silole ja seeläbi kvaliteetsele piimatootmisele ning Alltechi Euroopa piirkonna mäletsejate ärijuht Maria Agovini rääkis piimakarja tervisest ja seda toetavatest mineraalidest. Teises töötoas keskenduti seakasvatuse ja linnulihatootmise kasumlikkusele.

Konverentsi viimane osa pühendus jätkusuutlikuse teemadele, arutleti kuidas praeguses ebakindlas maalimas püsida motiveeritud ja efektiivne, kuidas oma teadmsi töös paremini rakendada.

Alltech ONE konverents Ungaris. Fotod: Alltech Eesti
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960