Autor: Põllumajandus.ee • 24. oktoober 2023

Turba kui maavara teadlik kasutamine ei vastanda looduskaitset ja majandust

Eelmisel nädalal kirjutati ajakirjanduses Eesti turbakaevandamisega seotud probleemidest, ent võimalikest lahendustest oli juttu vähe. Miks on tarvis põhjalikumalt uurida kõiki turbakihte ja kuidas kaasaegsete tehnoloogiatega seda väärindada, selgitavad staažikas Eesti turbauurija Mall Orru ning pinnakattegeoloog Leeli Amon Tallinna Tehnikaülikoolist.
Turba tootmine Lavassaare turbaväljadel.
Foto: Andras Kralla

Eestis on turvast ja selle varusid uuritud üle poole sajandi. “Detailselt on uuritud üle 550 soo! Välitöödel on kirjeldatud sadu tuhandeid proovipuurauke nii rakendusuuringuteks kui teaduse tarbeks,” loetleb TalTechi dotsent Mall Orru. Tema eestvedamisel on ka loodud digitaalne turbauuringute andmebaas, kus leidub mahukas ning kõigile kättesaadav detailne andmestik turbasoodest- ja varudest. “Turvas on lisaks maavarale ka hindamatu looduse arhiiv meie taimestiku ja kliima arenguloost tuhandete aastate jooksul. Meie andmebaasis on määratud maailmas ainulaadses hulgas turba liigilist koostist,“ lisab TalTechi geoloogia instituudi vanemteadur Leeli Amon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960