Autor: Tiiu Annuk, põllumeeste ühistu KEVILI taimekasvatusspetsialist • 10. mai 2024

Hiilamardikate ja kõdra-peitkärsakate bioloogiast ja tõrjest

Täna on taliraps õiepungade moodustamise faasis. Loodame, et öökülmad väga suuri kahjustusi ei teinud ja raps taastub. Külm ilm on hoidnud ka putukate aktiivsust tagasi. Kuidas seirata ja tõrjuda rapsil hiilamardikaid ja peitkärsakaid, sellest kirjutab põllumeeste ühistu KEVILI taimekasvatusspetsialist Tiiu Annuk.
Hiilamardikad talirapsil.
Foto: Tiiu Annuk

Soojade ilmade saabudes peame olema tähelepanelikud ja igapäevaselt seiret tegema, kuna temperatuuri tõustes mardikate aktiivsus suureneb, ning nad võivad koonduda talirapsi õiepungadele toituma ning munema. Suuremad kahjustused tehaksegi rohelise punga staadiumis. Samuti hakkavad kõdra-peitkärsakad kogunema rapsi õitele toituma ning hiljem juba väikestesse kõtradesse munema. Kui varre-peitkärsaka vastu on eelnevalt süsteemse tootega tõrje tehtud, saab arvestada ajalist puhvrit umbes kaks nädalat. Kui raps läheb enne, hiilamardikate kogunemist õienuppudele õitsema, saame vajadusel kõdra-peitkärsakate tõrje ühildada valgemädaniku tõrjega. Siinkohal ülevaade mardikate bioloogiast, tõrjekriteeriumitest ning tõrjevõimalustest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960