Raul Eamets: Eesti toidutööstuse ekspordi kasv sõltub lisandväärtusest, mitte toorainest
Eesti toidutööstuse suurim võimalus kasvu saavutada peitub ekspordis, kuid praegu veab seda pigem tooraine müük kui väärindatud toodang, nentis Bigbanki peaökonomist Raul Eamets toidutööstuse aastakonverentsil „Kuidas säilitada konkurentsivõime?“.
“Me ei ole toitu eksportiv riik, sest me ei väärinda seda piisavalt ," ütles Raul Eamets toidutööstuse aastakonverentsil.
Foto: Erlend Štaub/Toiduliit
„Julgen väita, et me ei ole toitu eksportiv riik – me ei väärinda seda piisavalt,“ ütles Eamets. Tema sõnul näitab tooraine osakaalu ülekaal ekspordis, et sektori innovatsioonivõime ja lisandväärtuse loomise potentsiaal on suures osas kasutamata.
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.