Eesti toidu kuu kutsub taas avastama kodumaiseid maitseid
Septembris toimub XI korda traditsiooniline Eesti toidu kuu, mille eesmärk on tuua tähelepanu keskpunkti kohalikud maitsed ja toidusektor, tänu kelle tööle ja pühendumusele jõuab värske ning kvaliteetne toit iga päev meie lauale.
Tänavusel Eesti toidu kuul on seljad kokku pannud sündmuste korraldajad, toidukohad ning kaubandusketid üle Eesti. Koos toetatakse kodumaist toidutootmist ning antakse tarbijale signaal, et kohalik toit on väärtus, mille hoidmine on meie kõigi kätes.
Toetuse eesmärk on suurendada toiduainetööstuse majanduslikku võimekust ja konkurentsivõimet ning aidata kaasa keskkonna- ja kliimapoliitika eesmärkide saavutamisele.
Toiduhindade tõus on viinud avalikkuse ja otsustajad küsimuseni: kuidas tagada, et kvaliteetne kodumaine toit oleks inimestele taskukohane? Hiljutisel toiduarutelul otsisid ühise laua taga lahendusi tootjad, töötlejad, teadlased ja poliitikakujundajad. Arutelus kõlasid ettepanekud käibemaksu alandamisest kuni toidutarneahela ja konkurentsipoliitika põhjaliku ülevaatamiseni.
Tänavustel avatud talude päevadel osales 327 talu, kuhu tehti kokku üle 198 000 külastuse. Kõige rohkem külastajaid oli Viinamärdi talus ja Luke juustuvabrikus Tartumaal, mõlemas ligi 4000 inimest.
Muuga sadamas laaditi hiljuti laev MV GREEN K MAX 1, mille pardale paigutati 68 500 tonni Eesti nisu. See on erakordne maht, mis näitab nii kodumaise teraviljasektori jõudu kui ka ekspordivõimekust. Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel rõhutab, et taoline operatsioon eeldab sujuvat koostööd kogu väärtusahela ulatuses, head koostööd kokkuostjate vahel ja näitab, et Eesti suudab konkureerida maailma suurimate viljaeksportijatega.