Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 30. august 2019

Börs: nisuhinnad langevad, mais odavneb edasi

Nädala börsiuudised: nisuhinnad jätkasid langust; Ukraina teeb nisuturul Venemaale silmad ette; mais odavneb edasi; oodata on kohvihindade taastumist; nafta hind tõusis, aga oodata on volatiilsust.
Mais
Foto: Pixabay

• Nisu- ja maisihinnad langesid ka sellel nädalal, sest ülemaailmne pakkumine on suur. Lisaks sellele tõstis Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu globaalseid toodanguprognoose.

• Venemaa tootjad hoiavad oma nisutoodangut tagasi, sest loodetakse hindade tõusu. Eksporditurul on domineeriva positsiooni üle võtnud Ukraina.

• Naftahinnad tõusid, aga volatiilsus peaks püsima, sest maailmamajanduse tuleviku ja kaubandussõja osas on jätkuvalt palju ebakindlust.

Nisuhinnad jätkasid langust

Euroopa nisuhinnad jätkasid langust ka sellel nädalal. Ühtlasi jõudis detsembrikuu futuur rekordmadalale. Põhjuseks suur ülemaailmne pakkumine ning USA turgude langus.

Detsembrikuu futuur odavnes nädalaga 1 protsendi võrra, 168,75 euroni tonnist.

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) tõstis 2019/20 hooaja maailma nisutoodangu prognoosi 1 miljoni tonni võrra, 764 miljoni tonnini. Eelkõige tõsteti Prantsusmaa, USA, Ukraina ja Argentina saagiootusi. Venemaa ja Kasahstani puhul prognoose aga langetati. Varud peaks langema aga 6 miljoni tonni võrra, sest tarbimine kasvab.

Kauplejad ütlesid Reutersile, et turgude languse põhjuseks võib pidada pakkumise kasvu. Samas rõhutati, et praegu pole turul piisavalt uudiseid, mis annaksid hinnale selge trendi.

Negatiivsed faktorid selja taga

“Negatiivsed faktorid on nüüd suuremas jaos selja taga. Hinnatõusuks pole aga väga ruumi, sest globaalsel turul on konkurents suur,” ütles üks kaupleja.

Nüüd on Euroopa hinnad langenud tasemele, mis on konkurentsivõimelised ka Musta mere hindadega. See võib langusele piiri ette panna.

IGC tõstis kõigi teraviljade ülemaailmse toodangu prognoosi 11 miljoni tonni võrra, 2,159 miljardi tonnini. Võrreldes eelmise aastaga peaks tootmine suurenema kokku 17 miljoni tonni võrra.

Samas oodatakse, et teraviljavarud langevad 27 miljoni tonni võrra, sest nõudlus paraneb.

Toidunisu detsembrikuu futuur. Allikas: Barchart.

Ukraina teeb nisuturul Venemaale silmad ette

Venemaa nisueksport on tänavu olnud aeglane, mis mängib kaardid Ukraina kätte, kelle eksport on tänu sellele tublisti kasvanud, ütlesid kauplejad.

Kaks riigi konkureerivad omavahel nii Põhja-Aafrika kui ka Lähis-Ida turul. Venemaa on regiooni suurim tootja ja ka maailma suurim nisueksportija, kes tavaliselt neid turge domineerib. Samas on 2019/20 hooajal (algas 1. juulist) eksporditud vaid 6,3 miljonit tonni nisu, eelmise aastaga võrreldes on näitaja langenud 1,4 protsenti. Kuna ootused toodangu osas on langenud, hoiavad paljud Venemaa tootjad kõrgemate hindade lootuses oma nisu turult eemal.

Ukraina nisueksport on eelmise aastaga võrreldes kasvanud aga 55 protsenti, 4,1 miljoni tonnini. Riigis peaks tänavune toodang olema mullusest samuti suurem.

“Osa nõudlusest on kaetud Ukraina nisuga, sest venelased ei tahtnud müüa,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Maisi novembrikuu futuur. Allikas: Barchart.

Mais odavneb edasi

Sarnaselt toidunisule on viimastel kuudel olnud langustrendis ka mais. Nädalaga odavnes maisi novembrikuu futuur 1 protsendi võrra, 163,25 euroni tonnist.

USAs on maisi olukord paranenud ning see on märkimisväärselt mõjutanud ka Euroopa hindu. “Kvaliteedi paranemise tõttu on mitmed turujälgijad oma saagiootusi tõstnud,” ütlesid Commerzbanki analüütikud, kelle sõnul on sarnane olukord ka sojaubade turul.

Teistest toorainetest kallines Euroopas kooritud piima pulbri hind 2,5 protsenti, 2172 euroni tonnist (oktoobrikuu futuur). Rapsiseemnete hind langes 0,1 protsenti, 380 euroni tonnist, aga püsib kuue kuu lõikes kõrgel tasemel.

Toorsuhkru tonnihind langes Londonis nädalaga 2,7 protsenti, 304 dollarini. Detsembrikuu arabica kohvi hind langes reedeks 95,25 sendini. Hindadele on survestavalt mõjunud Brasiilia reaali odavnemine.

“Kõrge toodang ja nõrk reaal mõjutavad kohvi hindu. Samas näeme me taastumist, sest turul peaks olukord veidi kitsenema,” ütles Commerzbank.

Nafta tõusis, aga oodata on volatiilsust

Naftahinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest USA varud vähenevad ning Ühendriikide ja Hiina vaheline kaubandussõda leebus, vahendab Reuters.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,2 protsenti, 61,1 dollarini barrelist. WTI lisas 2,5 protsenti ja barrel maksab 56,7 dollarit. Rotterdami 95 bensiini tonnihind oli nädala lõpuks 606 dollarit.

Mure majanduskasvu aeglustumise ja kaubandussõja pärast on naftahindadele kaane peale pannud, olgugi, et varude vähenemine viitab turu tasakaalustumisele.

“Hinnatõus ei peaks olema iseenesestmõistetav. Majanduslanguse hirmud teevad meeleolud kehvemaks ja hinnad peaksid ka edaspidi tantsima kaubandussõja rütmis,” ütles maaklerfirma PVMi analüütik Stephen Brennock.

Neljapäeval teatasid nii USA kui ka Hiina, et jätkavad kaubanduskõnelusi, mis rahustas turge. Teisalt muretsetakse jätkuvalt globaalse majanduskasvu pärast.

Foto: Äripäev
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960