Sirje Potisepp: võimalused hindade hoidmiseks on ammendunud
Alles pool aastat tagasi kevadel võis arvata, et koroonapandeemiast tingitud kriis on seljatatud ning astume tagasi tuttavasse normaalsusesse. Nagu me näeme, see nii ei ole, kirjutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Elame endiselt heitlikul ajal, kus tulevik on raskesti prognoositav ning pistame rinda uute mõjutajatega nagu järjekordne koroonalaine, üleilmne energiakriis või rohepöörde hoomamatu ulatus ja tähendus.
Eesti toiduainetööstuse sektori käekäiku tutvustaval pressikonverentsil nentisid tootjad, et tootmiseks vajalike sisendite nagu kütus, elekter, teravili ja pakendite hinnad tõusevad ning ka tööjõukulud suurenevad. Samas on jäänud toodangu maht eelmise aasta tasemele, kuid ettevõtete kasumid kahanenud kolmandiku võrra.
Järgmisel aastal tähistab Nõo Lihatööstus oma 30. tegutsemisaastat. Ettevõte sai loodud 1992. aastal Nõo kolhoosi vorstitsehhi ruumides ning esimeseks tooteks oli legendaarne Nõo rulaad, mida valmistati toona 100 kilo päevas. Nüüdseks kuulub Nõo portfelli üle 400 lihatoote, mida on Nõo Lihatööstuse nõukogu esimehe Simmo Kruustüki sõnul väga palju, kuid tegemata ju ka jätta ei saa ning tootearendus käib pidevalt täiskäigul edasi.
Baltic Agro täisautomaatne põlluilmajaam Cordulus aitab põllumehel teha õigeid valikuid - leida külviaja, jälgida taimede kasvu, kontrollida kahjureid ning koristada, kui saak on küps. Ilmastiku kohta saadud andmete kasutamine aitab suurendada põllul tehtavate tööde tõhusust, vähendada kulusid ja säästa aega.