Autor: Mart Valner • 26. september 2023

Cleantech: põllumajandus liigub kliimaneutraalsuse poole

Foto: Liis Treimann
Cleantechi saates räägime seekord põllumajandusest. Kuidas keskkonda säästa ja samas jätta alles toidujulgeolek, on üks sel aastal tõstatunud teemadest.

Põllumajandussektorist on kostunud hääli, mis ütlevad, et igasugune kliimaeesmärkide karmistamine sektoris seab löögi alla Eesti toidujulgeoleku. Mida me teha saame, et see nii ei juhtuks ja mis on need kohad, kus asju parandada ja kuidas? Saates on külas Aru Põllumajanduse juhatuse liige Karl Lindam ja maheveisekasvataja Airi Külvet.

Karl Lindam leiab, et keskkond ja põllumajandus mahuvad koos ilusti samale pildile, aga see nõuab ümberõpet ja ümbermõtestamist. "On olemas lahendusi, et põllumajandust keskkonnasõbralikumaks teha, aga õppeprotsess nõuab aega ja raha ja keegi peab selle kinni maksma. Kõik kardavad, eriti tootjad, et kui ma teen ebatraditsioonilise sammu, siis ma kaotan veel rohkem. Uuringute järgi taastavale põllumajanduse üleminek tähendab, et esimesed kolm kuni viis aastat on üleminekuperiood, kus käive kukub ja kulutused suurenevad enne kui jõuad punkti, kus käive suureneb kulutustest rohkem. Seda üleminekuperioodi ei suuda aga keegi oma rahade eest ette võtta," sõnas Lindam.

Saadet juhib Mart Valner.

Saadet toetab Cleantech Estonia ja Sunly AS.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960