Autor: Sigrid Kõiv • 13. detsember 2023

Maarika Susi: Läti ja Leedu piimatootjad langetavad hinda liiga kergesti

Äripäeva TOPi saates on seekord teemaks põllumajandusettevõtete TOP. Stuudios on TOPis seitsmendaks tulnud ettevõtte Mangeni PM juht Maarika Susi. Saate teises pooles kommenteerib eksperdina sektori käekäiku Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Ants Noot.
Põllumajanduse TOPis seitsmendaks tulnud ettevõtte Mangeni PM juht Maarika Susi ütleb, et kui poeketid teatavad kilepiima hinna langusest, siis tähendab see, et kaudselt surutakse langenud piima hind esmatöötlejatele.
Foto: Sigrid Kõiv

Maarika Susi loodab, et piima hind jääb neljaga algavaks nagu praegu, sest siis jäävad ka tootmisettevõtted ellu. Kaubandusketid on aga järjest teatanud kilepiima hinna langusest. „Me kõik oleme ärilised ettevõtted ja see tähendab, et kaudselt surutakse piima langenud hind esmatöötlejatele.“ Ent piimatootmine pole lihtne protsess ja ka siin sektoris tahavad inimesed väärikat töötasu.

Loe lisaks
Põllumajandustootjate TOP: vaata, kes jõudsid tänavu parimate hulka?

Ent kui lõpptoote hinda saab langetada, siis peab turul odavamaid pakkumisi olema? Maarika Susi ütleb, et kahjuks on need Läti ja Leedu tootjad, kes liiga kergekäeliselt piima hinda langetavad. „Kui vaadata Euroopa Liidu liikmesriikide piima hinda, siis Läti juhib alumist otsa juba mitu kuud,“ selgitab ta.

Ants Noot räägib, et mitu riiki on astumas samme oma põllumajandustoomise vähendamiseks. „Holland plaanib piimalehmade arvu 30% vähendamist,“ toob ta näite. See aga tähendab, et pakkumine turul väheneb ning piima hind võiks pigem tõusta, mitte langeda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960