Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Põllumajandus muutub täppisteaduseks

Tänapäevane põllumajandusettevõtlus on keerukas ja täppisteaduslik, selle põhirõhk asub ökonoomial, keskkonnahoiul ning jätkusuutlikkusel.

„Põllumajandustehnikaga tegelejana jälgime huviga turul toimuvat ja oleme sunnitud kõige uuega kaasas käima,” ütleb New Hollandi, Horschi ja Ag Leaderi kaubamärgiga tooteid importiva Tatoli insener Jaanus Kilgi. Ta lisab, et täpsus tähendab alati kokkuhoidu ja tihti ka keskkonnahoidu. Külvamisel peab hoolikalt liikudes ja ülekatteid vältides olema ühtlasi väga täpne ka seemne mulda asetamisel. Jaanus Kilgi selgitab, kuidas ribaharimisel (strip-till) harivad seemendid maapinda ja moodustavad seemnesängi ainult külvirea kohalt, seemne idanemiseks vajalik väetis pannakse täpselt seemne alla ja kohale. „Tendents on seemnele kasvuruumi jätmine. Nii, nagu see on senini toimunud näiteks maisiga, hakatakse ka muid teravilju külvama mitte normi järgi puistates, vaid terahaaval. Kasvuruumi suhtes eriti tundliku nisu puhul väheneb nii vajalik seemnekogus oluliselt ja samal ajal vabastatakse taim kasvustressist,” räägib Kilgi.

Iga väetisepiisk on arvel

Sel aastal kehtima hakkava maaelu arengukava (MAK) järgi muutub põllumajandus järjest uuenduslikumaks ja teadusepõhisemaks. Oluline ja pidevalt arenev valdkond on pritsimine, kus eesmärk on kasutada iga piiska optimaalselt: kemikaalid on kallid ja, pritsides just nii vähe kui võimalik, saab vältida ka keskkonna saastamist.Taimekasvatuses levib mulla ja vilja seireandmete kasutamine, näiteks Ag Leaderi OptRx-i toitumustaseme andur annab pildi vilja olukorrast põllul ja võimaldab väetada täpselt nii, nagu taim hetkel vajab. Peale väetise efektiivse kasutamise valmib tänu sellele ühtlasem vili ja kaob ülemäärasest väetisest põhjustatud põhjavee saastamise risk.

Arengu võti on kaugandmevahetus

„Kuna teadusepõhine ja täpne põllumajandus kasutab palju andmeid, areneb aktiivselt ka kaugandmevahetus. Seadmed annavad pideva ülevaate masina tööst ja asukohast, lubavad tegeleda kaugdiagnostikaga ning vahetada andmeid, hankides infot põllul tehtud tööde mahu kohta, saates kontorist masinasse töökäske ja väetamiskaarte jpm,” jutustab Kilgi. Maailmas otsitakse lahendusi, et mitut masinat saaks juhtida üks inimene või et põllutöömasinad liiguksid üldse ilma juhita.

SEB-st leiate valiku moodsat põllutehnikat

Praegu on keeruline hinnata, kas põllumajandusettevõte peaks suuremate investeeringutega ootama või püüdma need siiski kohe ära teha. Tulevikus kasvav otsetoetuste mõju toetab pigem teesi paranevast tulevikuväljavaatest ja soovitust oodata suuremate investeeringutega. Samas, nagu igas muus majandusharus, kehtib põllumajanduse puhul üldine põhimõte, et kui on olemas hea ja läbimõeldud projekt, siis on kõige odavam investeerida just n-ö halbadel aegadel. Makropoliitiliselt on praegu ikka veel keeruline aeg mistõttu on üldine kapitali hind madal. Praegune laenude intressitase on üsna madal ja mitmesugused ettevõtted on nõus suurprojektide puhul igati koostööd tegema. See asjaolu toetab hea projekti puhul pigem elluviimise mõtet.

Uue moodsa põllumajandustehnika soetamist planeerides tutvuge SEB lehega www.seb.ee/pollutehnika, kust leiate uue põllutehnika valiku. Soodsate põlluseadmepakkumistega käib kaasas ka SEB Liisingu finantseerimislahendus: põllumajandusettevõte saab valida hooajalise maksegraafiku, tehes liisingumakseid põllumajandusäri aktiivsel hooajal.

Põllumajandustehnika (v.a niidukid) kindlustamiseks pakub RSA Kindlustus tavahinnast 20% soodsamat kindlustust.

Tutvuge moodsa põllutehnika sooduspakkumistega lehel www.seb.ee/pollutehnika. ja vajadusel küsige lisainfot pangakontorist.

Enne lepingu sõlmimist tutvuge tingimustega www.seb.ee

SEB Pank tegutseb kindlustuse vahendajana ja on kantud Finantsinspektsiooni kindlustusagentide nimekirja, mille leiate aadressilt www.fi.ee. Kindlustust pakub RSA Kindlustus, mis on Codan Forsikring A/S-i Eesti filiaal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960