Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiksema kemikaalikogusega taimedele vajalik kaitse - Danfoili pritsid

Väiksema kemikaalikogusega taimedele vajalik kaitse - Danfoili pritsid
Foto: Maamasin OÜ
Viimased paar nädalat on toonud hulganisti artikleid taimekaitsevahendite kasutamise teemal. Kuna tuvastatud on vahendite väärkasutamine, on teema liikunud ametkondadest ning põllumajandusgruppidest ka põhilistesse meediakanalitesse ning toonud kaasa ägedad arutelud foorumites ning kommentaariumites.

Inimesed on pettunud, kuna eeldavad, et nende toidulauale jõudvad söögiained on puhtad ning tervisele ohutud, kuid laboritulemused kinnitavad vastupidist. Seekordsed juhtumid toovad lisaks tarbijate usaldamatusele kaasa ka seadusandluse ning kontroll- ja karistusmehhanismide karmistamise.

Kuna inimeste ja loomade tervise ning keskkonna säästmine on tõusvad trendid, peab tulevikku vaatav põllumees juba täna mõtlema, kuidas oma toodangu puhtust ja kvaliteeti tõsta ning tootmist keskkonnasõbralikumaks muuta. Mahepõllunduse kõrval on võimalik ka taimekaitsevahendeid efektiivsemalt ning säästlikumalt kasutada.

Taani ettevõte Danfoil on enam kui 30 aastat arendanud pritse, mis suudaks väiksema kemikaalikogusega saavutada taimedele vajaliku kaitse, seejuures vältides preparaadi kandumist pritsimisalast väljapoole. Kui tavaliselt surutakse läbi pihustite kemikaali vesilahust, siis Danfoili pritside poomides liigub suruõhk. Erilise Eurofoil® pihusti abil juhitakse väljuvasse suruõhuvoolu peenikese joana kemikaali ning vee segu tekitades „udu“, mis katab õhu poolt laiali lükatud taimedel nii pealmised kui ka alumised pooled. Tavalise pritsiga satub suur kogus pritsimislahust taimede pealmistele osadele ja mullapinnale, kuid alumised pooled jäävad katmata ning täit kaitset putukate või hallituse eest pritsimine ei loo. Juba 2007. aastal Agrotechi poolt läbi viidud FarmTesti katsed näitasid, et Danfoili pihustiga saavutati kuni 60% parem taimede pealmiste osade ning kuni 600%  parem keskosade kaetus kui teiste laialt levinud pritsimismeetoditega.

Õhusurvel baseeruva meetodiga kulub ühe hektari pritsimiseks vaid 30-50 liitrit vedelikku ning sellega väheneb ka kemikaalikogus vähemalt 10%. Doseerimissüsteemiga pritsidel segatakse täpselt määratud koguses kemikaali veega vahetult enne väljapritset, mistõttu kasutab prits täpselt nii palju taimekaitsevahendeid, kui on tarvilik, ning keskkonnaohtlikke jääke ei teki. Põllumehele annab see aga võimaluse teha ühe korraga erinevaid pritsimistöid ning muuta vastavalt vajadusele kasutatavate vahendite kogust.

Teine oluline keskkonda säästev aspekt on tuulekanne – Danfoili pritsidega on saavutatud 75% väiksem tuulekanne kui teiste pritsidega. GPS-i abil juhitav pritsimine, ülekatete vältimiseks nurkpihustid, jäljes sõitmine jt võimalused tagavad preparaadi ühtlase jaotumise pritsitaval põllul ning vähendavad miinimumini võimaluse, et preparaat satub pritsitavast alast väljapoole.

Danfoili pritsidega on saavutatud 75% väiksem tuulekanne kui teiste pritsidega.
Foto: Maamasin OÜ

Umbusi Agrol uus ja ainulaadne taimekaitseprits Danfoil ConCorde II Multi

Danfoili tehnoloogia tõhusust kinnitab ka Saksamaal asuv Julius Kühni Instituut, mis tegeleb inimese tervisele ja keskkonnale ohutute, samas produktiivsust tagavate meetodite tunnustamisega. Eestis on hetkel üle 20 põllumajandusüksuse, mis edukalt Danfoili pritse kasutavad. Nende seas ka Jõgevamaal tegutsev üle 1000-hektarilise põllupinnaga Umbusi Agro OÜ, kus on teist hooaega kasutusel pea täieliku pakutava lisavarustusega järelveetav ConCorde II taimekaitseprits.

Tulevikusuundadele mõeldes on Danfoili pritsi puhul tegemist investeeringuga, mis ühelt poolt säästab keskkonda ning tagab taimede parema kaitstuse ja suurema saagikuse väiksemate kemikaalikogustega, teiselt poolt annab kokkuhoiu nii kemikaali-, masina-, kütuse- kui ka tööjõukuludelt – kõige väiksema, 1000-liitrise paagiga AirBoss pritsiga saab ühe täitmisega pritsida kuni 35 hektarit!

Lisainformatsiooni Danfoili kontseptsiooni ja taimekaitsepritside kohta saab ametlikult maaletoojalt Maamasin OÜ.

Vaata lisaks: www.maamasin.ee

Maamasin OÜ
Foto: Maamasin OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960