Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 14. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida leheväetiste valikul silmas pidada?

Erik Paalman: KOMBIPHOS annab positiivse tulemuse kasvu algfaasis nii teraviljadel, rapsil- kui kaunviljadel.
Foto: YARA
Yara, maailma suurima väetisetootjana, ei ole tegev ainult graanulväetiste tootjana, vaid on väga suurte kogemustega ka leheväetiste tootmise valdkonnas.

Yara leheväetiste bränd, mis on ka meie põllumeeste hulgas tuntud kaubamärk, kannab nimetust YaraVita®. Yara panustab väetamise seisukohalt kogu taime kasvutsükli katmiseks, alates nn. „vundamendist“ (YaraMila NPK väetised), „seinadest“ (YaraBela lämmastikväetised), lõpetades „katuse ja viimistlusega“ (YaraVita leheväetised). Räägimegi lähemalt sellest viimasest, „viimistlusest“, kasutades YaraVita® tooteid.

YaraVita® vedelväetised on spetsiaalselt välja töötatud taimede lehekaudseks väetamiseks, nii puudushaiguste ennetamiseks kui ka ravides juba tekkinud puudushaigusi.

Miks valida lehekaudseks väetamiseks YaraVita®?

- 70 aastat tootearendust ja kogemust on aidanud leida parimad formulatsioonid taimede lehekaudseks väetamiseks. Lisaks tootes sisalduvatele toiteelementidele on väga oluline nende formuleerimine lõpptooteks, et toote sisu oleks ka taimede poolt omastatav. Ja formuleerida tooteid Yara oskab.

- Tootmises kasutatakse ainult parima kvaliteediga ülipuhtaid tooraineid – tihti samasid, mida kasutatakse toiduainete- ja farmaatsiatööstustes.

YaraVita ZINTRAC’is kasutatakse sama puhast toorainet kui vitamiinides, kreemides jt. farmaatsiatoodetes.
Foto: YARA

- YaraVita® tooted sisaldavad alati kleepaineid, märgajaid ja imendumist soodustavaid aineid. Kombinatsioon lisaainetest, mida toode sisaldab, aitab taimedel omastada tootes sisalduvaid toiteelemente ning seda taimedele ohutul moel.

- YaraVita® formuleeritud tooted on välja töötatud selliselt, et need ei tekitaks taimedele toksilisust ning oleks neile ohutud. Veendumaks toote ohutuses, on need läbinud põhjalikud testimised erinevatel kultuuridel, ka topeltnormidega – kõik selleks, et olla ohutuses kindel ka siis, kui pritsimisel tekivad ülekatted.

- Ohutus põllumehele ja keskkonnale – kvaliteetne toode kvaliteetses ja läbimõeldud disainiga kanistris kindlustab selle, et ka viimane tilk kanistrist oleks kergesti kättesaadav (ergonoomiline käepide, süvendiga kanistripõhi, kanistri keskel asetsev kanistrisuu).

Ergonoomiline käepide ning süvendatud põhjaga kanister on toote manustamiseks taimekaitsepritsi väga mugav ja käepärane.
Foto: YARA

- Kvaliteedikontroll ja usaldusväärsus – sisu vastab alati lubatule.

- YaraVita® leheväetisi toodetakse 3 formulatsioonis:

Vesilahuselised- – tooted, mis on selged ja vabalt voolavas formulatsioonis, kõik toiteelemendid on eelnevalt lahustatud ning taimedele koheselt ja kiiresti kättesaadavad.

Vesilahuselised valmistooted Eesti turul on: YaraVita BORTRAC, YaraVita THIOTRAC, YaraVita KOMBIPHOS, YaraVita UNIVERSAL BIO, YaraVita MOLYTRAC (uus).

Suspensioonid- – kontsentreeritud, läbipaistmatud ja voolavad vedelikud, mis töölahusesse valades lahustuvad kergesti. Suspensioon formulatsioonid on Yara poolt spetsiaalselt välja töötatud selleks, et tootes sisalduvad toiteelemendid vabaneksid lisaks kiirele toimele ka pikema perioodi vältel (minimaalselt 2 nädalat). Lisaks on siin arvesse võetud erinevate kultuuride toitainete vajadusi erinevates kasvufaasides (taimed vajavad toitaineid varakult, kuid lisaks pikema perioodi vältel). 

Suspensioonkontsentraadid sisaldavad erinevates suuruses osakesi, mis otseselt mõjutab toote efektiivsust – väiksemad osakesed on kiiresti taimede poolt omastatavad, samas suuremad osakesed vabanevad igapäevaselt ning kindlustavad toote mõju pikaajalisuse ja toidavad taime pikema perioodi vältel.

Pakutavad suspensioonid Eesti turul on:YaraVita GRAMITREL (spetsiaalselt välja töötatud teraviljale), YaraVita BRASSITREL PRO (spetsiaalselt välja töötatud rapsile), YaraVita MANTRAC PRO, YaraVita COPTRAC, YaraVita ZINTRAC.

YaraVita COPTRAC – suspensioonkontsentraat, koheselt ja pikema perioodi vältel kättesaadav vask.
Foto: YARA
Suspensioonid – erineva suurusega osakesed.
Foto: YARA

Mikrograanulid- – kergesti lahustuvad mikrograanulid, mis on sama kontsentreeritud tooted kui suspensioonid. Kergem ladustada, kuna tegemist ei ole vedelikuga. Eesti turul hetkel 1 uus rapsitoode, milleks on YaraVita BRASSITREL DF. Sisalduselt on see sarnane BRASSITREL PRO’ga, kuid natukene suurema kontsentratsiooniga sisaldub tootes boor ja magneesium, lisana veel juures väävel, mida BRASSITREL PRO suspensioonis ei ole.

- YaraVita® leheväetisi on laialt ja pikaajaliselt katsetatud erinevates maailma riikides. Lähedalasuvatest riikidest on rohkem kui 5 aastat katsetatud spetsiaalselt teraviljadele mõeldud toodet, milleks on YaraVita GRAMITREL, mõnel aastal katsetatud kombinatsiooni YaraVita GRAMITREL + YaraVita THIOTRAC.- Tulemused on olnud positiivsed kõikidel aastatel, nii lisasaagi kui kvaliteedi näol ning siinkohal toome välja ka mõned tulemused. Tuginedes erinevatele katseandmetele ka mujal maailmas võib öelda, et minimaalselt 3-4% saagilisa on saadud igal aastal kasutades YaraVita tooteid. Baltikumi katsetes on olnud ka suuremaid, 8-10%- lisi saagilisasid, kasutades YaraVita GRAMITREL’i.

Joonis 1. Talinisu 3 aasta keskmised tulemused Lätis, mis põhinevad 18 erineval sordil.
Foto: YARA
Tabel 1. Kolme aasta keskmise enamsaagina saadav lisatulu €/ha.
Foto: YARA
Joonis 2. Suvinisu ja suviodra saagilisad Läti katsetes, kasutades vegetatsiooniperioodil YaraVita GRAMITREL’i kulunormiga 2,0 l/ha.
Foto: YARA

- Väga head kogemused ning positiivne tagasiside Eesti tootjatelt. Erik Paalman, Paali Seemnekeskusest ütleb järgnevat: „Minu pritseprogrammides on alati sees YaraVita KOMBIPHOS ja BRASSITREL PRO - erinevus taimede kasvus on reaalselt silmaga näha.“

- Lisaks väga headele YaraVita® toodetele pakub Yara suurel hulgal lisainformatsiooni, agronoomilist teavet ning erinevaid abivahendeid oma otsuste tegemiseks.

- Yara Megalab™ - lehe- ja mulla kiiranalüüs Yara laboris (Pocklington, Inglismaa).

Et teha õigeid otsuseid lehekaudsel väetamisel, annab leheanalüüs täpse vastuse koos soovitustega, millest tunneb taim kõige enam puudust ning mille sümptomid ei ole veel silmaga nähtavad.

- Yara Tankmix™ – paagisegude kontroll ja erinevate toodete (nii toote-, kui toimeaine põhine) segamine YaraVita leheväetistega.

Kui vajaminev segu on puudu, saate selle tellida tasuta Yara laborist (lisainfo alloleval aadressil). Sageli tulevad vastused e-maili peale vähem kui 24 tunni jooksul.

- Veebipõhine rakendus ja lisainformatioon: www.tankmix.com

- TankmixIT – nutitelefonil põhinev rakendus. Segusid saab kontrollida kiiresti otse nutitelefonist.

- Yara CheckIT – nutitelefonil baseeruv rakendus, milles oleva fotopanga abil on võimalik tuvastada ja kindlaks määrata kultuuridel esinevaid toitainete puudushaigusi. 

Soovitused taliviljade lehekaudseks väetamiseks kohe kevade alguses:

Turguta taliviljasid (teraviljad ja raps) kevadel kohe vegetatsiooniperioodi alguses YaraVita KOMBIPHOS’iga – kiire fosforiga varustatus kevadel aitab taimedel peale pikka talveperioodi kiiremini „üles ärgata“ ning paneb taime juurestiku „elama“. See omakorda aitab, lisaks leheväetises olevale kiirele toitainete energiasüstile, taimedel hakata kevadel kiiremini omastama mullas olevaid toitaineid, paraneb lämmastikväetiste efektiivsus.

- Talirapsile sobib KOMBIPHOS anda varakult segus koos YaraVita BORTRAC’iga. Talirapsile on oluline anda esimese pritseringi boor juba varakult, enne kui taimerakud hakkavad pikenema (enne varsumisfaasi), et tagada rakkude elastsus ning varrekasv ilma varrelõhedeta, rohkem õisikuid ja taimede ühtlane õitsemine, suurem kõtrade- ja nendes olevate seemnete arv.

Teine pritsering varsumisfaasis YaraVita BRASSITREL PRO’ga – võib pritsida nii soolotootena, kui segus BORTRAC’iga.

- Taliteraviljadele võimalik kasutada seguna (kohe vegetatsiooniperioodi alguses) YaraVita KOMBIPHOS 2,0-3,0 l/ha- + YaraVita GRAMITREL 1,0 l/ha- . Soovituslik vee kulunorm antud segu puhul 200 l/ha.Ideaalne lahendus, et varustada taimi väga varajases kasvufaasis nii taimede „energiajoogiga“ (Kombiphos) kui ka teraviljale vajaminevate mikroelementidega (Gramitrel).

NB! Ärge lisage juurde taimekaitsevahendeid, kui segu kokkusobivust ei ole eelnevalt proovitud (Kontrolli: www.tankmix.com või nutitelefoni rakendus TankmixIT).

YaraVita® on toimiv ja usaldusväärne valik põllumeestele, kes hindavad kvaliteeti ning tahavad olla kindlad soovitud tulemuses.

Lisainformatsiooni saamiseks külasta meie kodulehte.

Yara leheväetiste edasimüüjad Eestis on Baltic Agro AS, Scandagra Eesti AS ja Põllumeeste ühistu KEVILI

Agronoomilise nõu (väetusplaanid, leheväetised) saamiseks võta ühendust:

Mikk Tagel

väetamisekspert

[email protected]

tel. +372 5070 378

Yara Eesti soovib teile edukat hooaega!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960