Autor: Põllumajandus.ee • 30. juuli 2020

Uus kaltsiumirikas lubjakivipulber on kiiretoimeline ja sobib mahepõldudele

Põllumaade hapestumine ning lupjamine on enamikele põllumeestele tuttav teema, sest pikaajaline põldude lupjamata jätmine tähendab mullaviljakuse langust ja kehvemat saaki. Nordkalk tõi sel kevadel koostöös põllumeeste ja ettevõtte tootearendusmeeskonnaga turule uue senistest lubiväetistest oluliselt kiiretoimelisema toote PH+ Natural, mis sobib ka mahepõldudele.
Uus kaltsiumirikas lubjakivipulber on kiiretoimeline ja sobib mahepõldudele.
Foto: Nordkalk

„Uue lubiväetise tooraine on pärit Eesti ühest paremast tehnoloogilise lubjakivi maardlast Järvamaalt ja selle eripära on kõrge kaltsiumisisaldus. Garanteerime toote neutraliseerimisvõimeks 97% (CaCO3), mis on kõrgeima kohaliku päritolu neutraliseerimisvõimega lubiväetis,” ütleb Nordkalki Eesti müügijuht Maikel Jätsa. „PH+ Naturali eelisteks ongi toimekiirus, neutraliseerimisvõime ja sobivus mahepõldudele, sest sinna pole lisatud kahjulikke lisaaineid.”

Lupjamisaine struktuur mõjutab oluliselt lubja efektiivsust ja lahustuvust. Peene struktuuriga lubi lahustub kiiremini ja tõstab ka pH-d kiiremini kui jämedama struktuuriga tooted. Kiiretoimelisuse tagamiseks läbib lubjakivi pika kontrollitud tootmistsükli. Lubjakivi kuivatatakse pöördahjus kõrgel kuumusel, et vabaneda kaevandamisel tekkivast orgaanikast, seejärel see purustatakse ning jahvatatakse. Kuna pärast jahvatamist on vähemalt 50% uuest Nordkalki tootest peenem kui 150 mikronit, on toote reaktiivsuseks vähemalt 80% ning selle mõju jõuab väga kiiresti mulda, andes tulemuse juba esimesel aastal.

Miks tekib vajadus lupjamise järele?

Põllumaa muudavad happeliseks mitmed tegurid, näiteks lämmastikväetised ja pidev maaharimine. Taimed vajavad lämmastikku valkude ning assimileerimisel vajaliku klorofülli tootmisel, lämmastik mõjutab tugevasti taimede kasvu ja saagikust. Lupjamine võimaldab aga parandada taimede lämmastiku omastamist. Vahel peetakse lupjamist rahakulutamiseks, kuid tegelikkuses on suuremad need kahjud, mida mullaviljakuse langusest ja saagi vähenemisest tulenevalt kantakse.

Vaata videot uue toote PH+ Natural omaduste ja kasutamise kohta SIIT.

Mulla muutmisel happelisest aluseliseks ehk mullaviljakuse parandamisel tõstetakse mulla pH-taset, et happelisus ei takistaks taimedel toitainete omistamist. Lupjamine parandab nii mulla strutuuri kui ka toiteainete lahustuvust ning aitab lisaks lämmastikule taimedel pinnasest fosforit kätte saada. Mida kõrgem on mulla pH-tase, seda paremini taim fosforit mullast omastab. Lisaks on lupjamisega võimalik optimeerida põldudele antavaid põhiväetiste koguseid, sest lupjamine tõhustab väetiste toimet.

Suure ja kvaliteetse saagi tagamiseks on mulla optimaalne pH-tase jämedama struktuuriga mineraalmuldadel ja savimuldadel 6,5 ning orgaanilisel ja turbamullal 5,8, kuid Eesti põldude keskmine pH on mineraal- ja savimuldadel 5,9 ja orgaanilistel muldadel 5,4, mis on paraku veidi madalam.

Uus lubiväetis PH+ Natural
Foto: Nordkalk

Erinevalt teistest meliorantidest, kus laotusnorm võib olla 2-6 tonni hektari kohta, on Nordkalk PH+ Natural laotusnorm kõigest 1-2 tonni hektari kohta. Korduslupjamist tuleks tulenevalt laotusnormist teha iga 2-3 aasta tagant. PH+ Natural on looduslik lubjakivi, mida võib kasutada mahepõllumajanduses kooskõlas määrustega EL nr 848/2018 ja EÜ nr 889/2008.

Millal on õige aeg põldu lubjata?

Sageli soovivad põllumehed võtta lupjamise ette enne külvi, aga see ajaperiood on tegelikult aasta mõistes lühike ja põllumehe jaoks niigi pingeline. „Lupjamist saab teha igal ajal, aga kõige otstarbekam on lubjata kevadel mullaharimise käigus või sügisel pärast saagikoristust,” annab Maikel Jätsa nõu. Ta lisab, et talvine lupjamine sobib eelkõige sellistele põldudele, kus ei ole looduslikest kalletest tingitud materjali ärauhumise ohtu. Talvist lupjamist tasub ette võtta eelkõige õhema lumevaiba puhul, muudel aegadel tuleb jälgida tuule tugevust ning maapinna vesisust, et masinad kinni ei jääks.

Lupjamist saab teha igal ajal, aga kõige otstarbekam on lubjata kevadel mullaharimise käigus või sügisel pärast saagikoristust.
Foto: Dmitry Kobeza

Oluline on arvestada, et pinnase viljakus on otseses võrdelisuses selle lubjasisaldusega. Enamus põldusid ja aiataimi vajavad lupja toitumiseks ja teiste toitainete imamiseks. Üldiselt võib öelda, et PH+ Natural aitab põllumehel saada suuremat saaki, vähendab fosforikadusid ja lisaväetamise vajadust, muudab põllud struktuurilt ühtlasemaks ning võimaldab kasvatada nõudlikke sorte.

Juhtiv lubjakivitoodete ja lahenduste pakkuja Nordkalk tarnib vajalikku toorainet erinevatele tööstustele, ehitusele ning põllumajandusele, parandades õhu ja vee kvaliteeti ning suurendades põllumaa viljakust.

Nordkalkil on üle 20 üksuse Läänemere ümbruses ja Kesk-Euroopas, Eestis tegutsetakse aastast 1996. Täna on ettevõttel Eestis kolm tootmisüksust - Rakke lubjatehas koos Karinu lubjakivikarjääriga, Vasalemma lubjakivikarjäär ja Kurevere dolokivikarjäär.

Uue toote puhul pakub Nordkalk klientidele täisteenust: Nordkalk PH+ Natural + materjali transport + laotusteenus. Põllumehe jaoks väga mugav ja muretu, kui kogu organiseerimine ja logistika on korraldatud müügimeeskonna poolt. Rohkem infot uue toote ning täisteenuse kohta leiate Nordkalki kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960