Autor: Bayer OÜ • 1. september 2020

TILMOR – kasvuregulaator ja haigustõrje talirapsile sügisel

Tilmor on kaks ühes toode talirapsile sügisel, olles väga hea talirapsi sügisene kasvuregulaator, kui samaaegselt ka üks efektiivsemaid fungitsiide sügisel levivate ja ohtlike rapsihaiguste vastu.
Fomoos on väga ohtlik talirapsipõldudel sügisel leviv haigus, mis vajab tähelepanu
Foto: Bayer

Sel sügisel on ülimalt oluline kohe varakult tegeleda talirapsi haigustõrjega, sest ohtlik talvitumishaigus fomoos on meie põldudel viimastel aastatel järjest enam levinud.

Ka möödunud kevadel oli paljudel talirapsipõldudel leida haiguskoldeid, kus rapsitaimedel oli roseti südamik mädanenud ning taimed olid nõrgestatud. Lähimal vaatlusel oli selge, et tegemist pole talvel külma tõttu hukkunud taimedega, vaid tegemist oli fomoosiga. Nüüd koristushooajal on pärast kombainilõikust rapsipõldudel näha tumedaid ja pehkinud varsi, mis on põhjustatud fomoosist. Fomoos tekitab rapsil juurekaela ja varre mädanikku ning toob kaasa üpriski olulise saagilanguse.

Fomoos saab sügisel alguse rapsilehtedel - lehtedele ilmuvad kollakad laigud, alguses tumedama sisuga, kuid mõne aja pärast need suurenevad ning koos rapsitaime kasvamisega tekivad laikude keskosasse rebendid. Haiguslaikude keskel on märgata musti täppe. Fomoos nakatab rapsitaimi sügisel ning kõige efektiivsem haigust tõrjuda on kasutada sügisel kasvuregulaatorit, millel on tugev fungitsiidne toime. Tõrje tegemata jätmisel talvitub haigus koos taimedega, kuid kevadeks on paljud sügisel haigestunud taimed nõrgestunud ja oluliselt vähenenud eluvõimega. Taimedel, mis talve koos haigusega üle elavad, areneb haigus kevadel edasi, põhjustades varre ja külgharude arengu pärssimist ja nõrgestades taime üldist tervist. Taolised taimed ennakvalmivad või hukkuvad kasvuaja jooksul.

Fomoos on meil aastast aastasse põldudel järjest enam levinud ja süvenenud ning valmis tuleb olla, et nakkuse tase võib selle aasta sügisperioodil olla kõrge. Fomoos süveneb talviti, mil niiskustase on pidevalt kõrge, taimelehed on märjad ja puudub püsiv miinuskraadidega ilm.

Lisaks võib taliraps sügisel nakatuda ka tsülindrosporioosi ja kuivlaiksusesse - viimane on viimasel ajal sügiseti olnud väga levinud. Kuivlaiksus põhjustab lehekudede hävimist ja nõrgestab rapsitaimi, muutes need talvitumisele õrnemaks.

Fomoosi tõrje on kõige efektiivsem sügisel, kasutades kasvuregulaatorit, millel on tugev haiguste tõrjeefektiivsus
Foto: Bayer

Oluline on teha sügisene kasvureguleerimine tugevat fungitsiidi sisaldava kasvuregulaatoriga!

Tilmor sisaldab kaht toimeainet:

- tebukonasool on tuntud rapsi kasvu reguleeriv toimeaine, Tebukonasoolil on unikaalne omadus - stimuleerib rapsi juurestiku kasvu. Tänu tebukonasooli mõjule kasvab talirapsi taimedel juba sügisel suurem juuremass, mistõttu taimed on talvekindlamad ning taastuvad kevadel kiiresti;

- protiokonasool on tugev fungitsiid, mis omab head efektiivsust fomoosi, tsülindrosporioosi ja kuivlaiksuse tõrjel. Protiokonasool on tugeva ennetava ja raviva toimega paljude taimehaiguste vastu.

Sügisene soovitatud Tilmor´i kulunorm on (0,8)-1,0 l/ha ning kasvu reguleerimisega võiks alustada, kui talirapsil on arenenud 4-5 pärislehte. Suurema taimiku ja väga intensiivnse taimede kasvu puhul võiks kasutada kulunormi 1,2 l/ha.

Kasutades Tilmor´it sügisel:

- taimedel areneb tugev juurekava;

- taimede kasvukuhik püsib madalal, mulla pinna lähedal, mistõttu paraneb oluliselt taimede talvekindlus;

- tugev haigustõrje fomoosi, tõusmepõletiku, tsülindrosporioosi ja kuivlaiksuse vastu.

Soovitame investeerida talirapsi heasse kasvuregulaatorisse, kuid veelgi enam ei tohiks unustada talirapsi sügisest haigustõrjet!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960