Autor: Põllumajandus.ee • 13. jaanuar 2022

Ekodrena reguleeritud kuivendussüsteemid põuaperioodi riskide vastu

Ilmselt kõikidel Eesti põllumeestel on värskelt meeles eelmise aasta suvine kuumalaine, mille tõttu kannatas eelkõige suviviljade saagikus. Taimed olid kuumastressis ning muld oli suhteliselt kuiv, mille tõttu ei olnud taimel piisavalt energiat, et rahuldavat terasaaki kasvatada. Taolised põuaperioodid suvel on kahjuks viimastel aastatel üsna korduv nähtus.
Ekodrena kuivendussüsteeme saab paigaldada olemasolevatele või uutele põllu kuivendussüsteemidele.
Foto: Ekodrena

Dotnuva Balticu tootevalikus on olemas tooted, mis aitavad põuaperioodi riskidele vastu seista ja seda Ekodrena reguleeritud kuivendussüsteemide näol.

Reguleeritud kuivendussüsteemid aitavad hoida pinnases vajalikku veetaset ja vähendavad põuaperioodide negatiivset mõju, võimaldades sellega põllumeestel saavutada 20–30% suurema saagikuse. Lisaks aitavad taolised süsteemid peatada väetiste leostumist ja äravoolu pinnasesse ja veekogudesse. Ekodrena reguleeritud kuivendamise puhul on lämmastiku ja teiste toitainete kadumine pinnasest, võrreldes tavapäraste kuivendussüsteemidega, kuni 90 protsenti madalam. Pikas perspektiivis tähendab see väiksemat vajadust väetiste järele ning aitab sisendite kulusid vähendada.

„Suheldes ja töötades Balti riikide põllumeestega näeme, et reguleeritud kuivendussüsteemid on vajalik lahendus nii nende majandusliku kasu kui ka positiivse keskkonnamõju tõttu. Nende abil vähendame saastet ja kaitseme ümbritsevat keskkonda. Usume, et meie kogutud kogemused ja olemasolev kompetents võimaldavad meil reguleeritud kuivendussüsteemid kohandada vastavalt iga põllumajandusettevõtte vajadustele. Sedasi aitame kaasa nende tulemuste kasvule,“ räägib ettevõtte Dotnuva Baltic projektijuht Mindaugas Veiveris.

Ekodrena kuivendussüsteeme saab paigaldada olemasolevatele või uutele põllu kuivendussüsteemidele. Tänu unikaalsetele klappidele saab süsteemi kasutada ka reljeefsel pinnal. Investeeringute eelarve arvutamiseks tuleb edastada põldude drenaažikaardid Dotnuva Balticu spetsialistidele, kes koostavad kaardi alusel täpse süsteemi projekti.

Rohkem infot:

Toomas Truup, [email protected]

Argo Luide, [email protected]

www.dotnuvabaltic.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960