Autor: Creatum • 29. november 2023

Kuidas hoida ja võita tarbijaid ka paratamatu hinnatõusu ajastul?

5 küsimust Avatud Talude päeva reklaamiagentuurile Creatum.

Miks värskendada oma veebi, pakendeid, identiteeti laiemalt? Eriti kui kümme aastat tagasi „sai ju seda kõike tehtud“.

Sõltumata sellest, kas meil on nišitoode või laiale sihtrühmale suunatud toode, peame oma ostjalt positiivse otsuse kätte saamiseks võitma tema huvi, usalduse ja sümpaatia. Ostuotsus, mis sünniks vahel justkui sekundite jooksul, kujuneb reeglina samm-sammult pikema aja jooksul mitmete tegurite koosmõjus. Seda teadvustades saame hakata lähemalt vaatama, mis on see, mis ühe või teise sihtrühma huvi ja tähelepanu pälvib. Enamasti on see kontekstuaalne ehk toode või teenus peab lisaks funktsionaalsusele sobima ka sihtrühma visuaalsesse, emotsionaalsesse ja väärtustega seotud maailma. Viimase piirjooni kujundavad aga tihti just globaalsed brändid, mis uuendavad end vähemalt iga viie aasta tagant, sõltuvalt turust tihedamaltki. Just see on põhjus, miks identiteet, disain ning nende kandjad alates veebist ja visiitkaartidest kuni auto brändinguni peavad ajas uuenema. Vastasel juhul on oht, et tarbija tõrjub need oma osturingist välja, sest tema maailm on edasi liikunud ning huvi ja usaldus sinu kaubamärgi vastu võib hakata kiiresti vähenema.

Creatum töötas rahvusvahelisele kliendile välja FIBRY – innovaatilisel kartuli-, peedi- jt juurviljakiudude sünteesil põhineva tehnoloogia kaubamärgi. „Peedist pesumasinale trumli“ tegemine ei olegi enam ulme.

Kas siis oma juustu- või piimabrändile ei jäädagi truuks ja loeb just pakend?

Tarbijalojaalsus on viimaste kümnenditega oluliselt vähenenud. Kui meie vanemate ja vanavanemate põlvkonnad jäi oma lemmikbrändidele truuks vaat et kogu eluks, siis alates nullindatest on süvenenud trend, kus järk-järgult suureneb nn switcher’ite ehk pidevalt uusi kaubamärke proovivate tarbijate osakaal. Et saada kordusoste, tuleb pakkuda lisaks ajaga sammu pidavale uuele näole ka aina uusi tooteid ja maitseid – ka Eesti toidutööstuse jaoks tuttav muster.

Kas ka teenusel on pakend? Jah, see on oluline osa kaubamärgi aja ja sihtrühma tunnetusest. Creatumi Eesti Kaitseväe loodud koomiksi-stiilis uudne ajateenistuse kampaaniate seeria aitas aastatel 2020–2022 luua põhja vabatahtlikule teenistusse tulekule.

Disain kitsamas ja laiemas mõttes

Konkurents tiheneb. Meie sihtrühmade elustiilid muutuvad koos ümbritseva maailmaga. Seega on ka identiteedi ja pakendi osas aina uued väljakutsed ja kes soovib ka homme turule jääda, mõtleb asjad läbi ja seab end selleks valmis. Itaalias Sardiinias nägime möödunud suvel Itaalia toidu kampaaniat. Esimene mõte: Itaalia on ju hea toidu sünonüüm nii riigi sees kui ka väljaspool seda, milleks neile veel kampaania? Ja esimene loogiline vastus: kohalik tootja soovib saada paremat marginaali ja müüa oma toodet kallimalt kui näiteks naabrid Balkani maadest. „Osta eestimaist!“ on vaja täita aina uueneva sisuga ka argumentide poolelt ja ka pakend ning kommunikatsioon pole siin erandid.

Creatumi disainitud Eesti toidu kuu kampaaniad on aidanud suurt teemat pildil hoida.

Kas põllumajandusettevõte saab käituda brändina või on see siiski eeskätt kaubamärk?

Ka põllumajandusettevõte võib luua (nt katus-)brändi ehk tugeva emotsiooniga kuvandi, kuid selle mõttekus eeldab eelanalüüsi. Brändina võiks pigem käituda eeskätt põllumajandusettevõtte oma nende toodete-teenustega, millel on suurem volüüm ja mis on laiale lõpptarbijate sihtrühmale suunatud. Üldiselt piisab kaasaegsest kaubamärgist, mille puhul teame selle omadusi ja eeliseid. Lisaks sellest, kui kaubamärk näeb oma kõigis väljundites välja värske ja sihtrühma tänaste ootuste maailma sobiv. Bränd on optional, kaasaegne kaubamärk aga asendamatu, eriti kui on soov lähemal viiel aastal ka mõnele välisturule liikuda. Ilma adekvaatse kuvandita ei teki usaldust.

Uus põlvkond väärtustab kestlikkust: Creatumi poolt Austria väiketootjale välja töötatud ökokuvandiga Sonnen-kaubamärgi pakendid viitavad materjali taaskasutusele.

Kas kõike seda on võimalik teha ka kiiresti ja soodsalt? Praegu on rasked ajad.

Jah, kui majandus parasjagu ei buumi, tulebki ära teha need asjad, mis hakkavad lisaväärtust genereerima homme. Kui on buum, siis pole nende tegemiseks jälle aega. Rasked ajad tähendavad praeguses kontekstis, et idakaubandus ei taastu ka võimalik et kümnendi jooksul. Seda enam tuleb läbi mõelda, kas meie identiteet, lugu ja pakend on Skandinaavia ja Lääne-Euroopa turgude konkurentsile mõeldes heas vormis.

Mis on kiiresti? Kahe nädala jooksul? Vahel harva, kindlasti aga kahe kuu jooksul. Creatum on mobiilne butiik-agentuur, hoiakult ja tingimustelt paindlik.

Üheksa aastaga samm-sammult 357 talu ja 280 000 külastuseni! Avatud talude päeva edu on analüüsi ja hea koostöö vili, aga ka näide kampaania „pakendi“, sisu ja sõnumi sünkroonist.

Kuidas õnnestus üheksa aastaga teha avatud talude päevast väike laulupidu?

Teadlik tegevus – kui sihtrühma on vaat et poolt Eesti rahvast, siis sa ei saa turunduskommunikatsioonis minna nišilahendustele. Meie agentuuri creative brief, millest liikuma hakkasime, oli „Eesti põrsas Babe“… Kes veel mäletab seda animeeritud lastefilmi, kus loomad laulavad? See oli üks inspiratsiooni allikas, mille põhjal lõime helilooja Ardo Ran Varrese ja Vanemuise teatri solistidega oma klippidele originaalmuusika. Aga sellele eelnes mõistagi metoodiline analüüs ja täpsustatud lähteülesande kokkupanek koos kliendiga. Loovlahendust oleme kolmeaastase sammuga uuendanud, sest tarbija soovib, et tajutavale järjepidevusele lisaks oleks alati ka uudsus, üllatus. Kokkuvõtteks: mida emotsionaalsem toode ja sihtrühm, seda ratsionaalsem turunduse ülesehitus.

Mõtleme koos! Sinu kontakt on oodatud: [email protected], tel 5648 5191

Vaata ka www.creatum.ee ja www.facebook.com/creatumagency

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960