Autorid: Põllumajandus.ee , Baltic Agro • 14. mai 2024

Kas teraviljade segukülv tõstab põllu saagikust ja parandab toodangu kvaliteeti?

Baltic Agro põllupäeval on tutvumiseks 7 erinevat talinisu sorti ning kolm segukülvi. 29. mail on näha kuidas ja kas liigutakse õigel kursil, et segusse kuuluvate sortide positiivsed omadused tõstavad põllu üldist saagikust ning parandavad toodangu kvaliteeti.
Luunja Mõisa talinisu sordipõld aprilli lõpus.
Foto: Baltic Agro

Teravilja sordid ja segukülv

Talinisu sordivõrdluskatsest leiab sorte igale maitsele – on varajasi sorte, hübriidsorte, hiliseid sorte ja uuendusena sel aastal ka mitme sordi segusid!

Miks külvati põllule sortide segusid? Igal sordil on erinevad omadused: haiguskindlus, saagikus, kvaliteedinäitajad ning kasvõi kasvukohaeelistus. Igal sordil on oma tugevad küljed. Segu eesmärk on kasutada sellesse kuuluvate sortide positiivseid omadusi, et tõsta põllu üldist saagikust ning parandada toodangu kvaliteeti. Baltic Agro usub, et segupõllud toovad meile kokkuvõttes parema tulemuse kui üksiksortide põllud.

Luunjas toimuval põllupäeva saab lisaks sortidele ja kasvatustehnoloogiatele näha ka agrodrooni pritsimislendu.

Kahe ja kolme talinisu sordiga segud

Kahest sordist koosnev segu külvati maha 19. septembril: segus on sordid Skagen ning Informer. Skagen on tuntud väga hea saagikuse ja kõrge kvaliteedi poolest. Samas Informer on väga kõrge saagikuse ja hea haiguskindlusega sort, mis on tugeva kõrrega ja hea lamandumiskindlusega. Nende kahe sordi kombineerimisega on lootus saavutada kõrget saaki, kuid samas kõrgemat kvaliteeti kui Informer üksi külvatuna pakkuda suudab.

Kolmest sordist koosneva nisude segu on külvatud hiljem, 23. septembril, ning seda põhjusel, et oodati pikisilmi Rootsis kõrgelt hinnatud talinisu sorti Pondus. Tegemist on Nordic Seedsi aretusega. Sort Pondus on viimasel neljal aastal olnud Rootsi saagikaim talinisu sort.

Pondus on hilise kasvuajaga, tugeva kõrrega ning väga hea haiguskindlusega. Kuna tegemist on madala proteiinisisalduse ja kõrge tärklise sisaldusega sordiga, siis seda kasvatatakse söödanisuks või tärklise saamiseks. Absoluti viinatehas kasutab just seda sorti viina tootmiseks. Pondust kasutatakse ka segudes ning on ta ka Luunja põllul koos Skageni ja Informeriga segus kasvamas.

Kõik segudes olevad talinisu sordid on näha ka puhaskülvidena. Nii on sügiseks olemas vastus, kas talinisu sordisegud seljatavad üksiksordid.

Kuue- ja kaherealine ning hübriidtaliodra sordid Luunjas

Taliodra sordid KWS Wallace, Bordeaux ja Wootan, 2024 kevad.
Foto: Baltic Agro

Taliotradest kasvab Luunjas kõrvuti kuuerealine KWS Wallace, kaherealine Bordeaux ning hübriidtalioder Wootan.

Taliodra võrseid lugemas.
Foto: Baltic Agro

Tule 29. mail Luunja katsepõllule ning vaata kõik sordid ja segud oma silmaga üle!

Põlluinfo jagamisega alustame kell 11. Lisainfot leiad www.balticagro.ee/polluseminar ja põllupäeva näoraamatus.

Põllumajandusdroonid põldudel

Tehnika edenedes muutuvad droonid põllumajanduses üha olulisemaks, hõlbustades täpset tööd. Euroopa põllumajandusdroon ABZ Innovation L30 on uus agridroon, mille eesmärk on põllukultuure tõhusalt pritsida. Tulevikus aitavad agridroonid säästa aega ja raha, aidates samal ajal põllumajandusel kasvada jätkusuutlikumalt.

Põllumajandusdroon ABZ Innovation L10.
Foto: Baltic Agro

Tere tulemast põllumajanduse tulevikku! 29. mail Luunjas teeb agrodroon demolende

Euroopas disainitud ja toodetud L30 droon muudab taimekaitse ja väetamise viise, aidates säästa aega ja raha ning vähendades samas ka keskkonnamõju. Droon aitab põllumeestel efektiivsemalt kasutada vett, väetiseid ja taimekaitsevahendeid. Loe põllumajandusdroonist lähemalt SIIT.

Kui soovid drooni lähemalt uudistama tulla, siis palun anna oma tulekust teada hiljemalt 26. maiks veebiaadressil www.balticagro.ee/polluseminar!

Mis veel huvitavat 29. mail Luunjas?

Tutvustame Põllupäeva partnereid: eriväetiste tootja Tradecorp, taimekaitse pioneer Bayer. Kohale on paljud partnerfirmad, tänu kellele põllupäevt toimub ja sisukaks saab.

Avatud on Tradecorp veekliinik. Milline on minu paagisegudeks kasutatava vee kvaliteet? Miks ja kuidas seda paremaks muuta?

Põllupäevale tulles on tark kaasa võtta puhtas pudelis vesi, mida pritsimislahuste valmistamiseks kasutatakse. Spray Plus veekliinikusmääravad spetsialistid kaasa toodud vee karedust ja annavad tulemuste põhjal soovituse veepehmendaja Spray Plus kasutamiseks.

Pritsimisvee analüüsimijad saavad keerutada loosiratast ’kõik võidavad Spay Plusiga’.

NB! Ainult 29. mail ja ainuilt veekliinikust tellides on Spray Plus 5 l ja 20 l võimalik saada soodushinnaga!

Bayer tutvustab uudset põlluputukate püünist

MagicTrap on tehisintellektil põhinev kollasele püünisele on paigaldatud kaamera. Seade kogub püünises olevate putukate kohta informatsiooni, mida on võimalik telefoni rakenduses lihtsasti jälgida. Püüniseid saab Põllupäeval oma silmaga näha ja käega katsuda.

Bayeri intelligentne putukapüünis MagicTrap.
Foto: Baltic Agro

Bayeri taimekaitsevahenditega saab kindlustada põllusaaki ja osaleda auhinnarohkes kliendikampaanias. Lisainfot leiab SIIT.

Oma tooteid tutvustavad, nõu jagavad ning meelelahutust pakuvad mitmed taimekaitse firmad, nende hulgas:

Rapsiõli tootja Scanola Baltic kutsub vahvleid maitsma!

Kõikidele magusasõpradele on avatud Olivia vahvlikohvik. Võta vahvel, kaunista meelepärase kastmega ja lase hea maitsta!

Scanola Baltic on kohale toonud Eestis kasvatatud rapsiseemnetest valmistatud värsket Olivia rapsiõli, et perenaistele jätkuks suvel küpsetamist. Koju viimiseks saab osta kaasa ka 5-liitrise Olivia rapsiõli. Ära jäta juhust kasutamata!

Tule Põllupäevale Luunja Mõisasse!

Baltic Agro ja Luunja Mõisa Põllupäev toimub 29. mail algusega kell 10.

Osalemine on TASUTA, vajalik on vaid eelnev registreerumine. Oma tulekust palume märku anda enne 26. maid. Registreeruda saad SIIN.

Võta ka pere kaasa, huvitavaid tegevusi jagub nii suurematele kui pisematele!

Lisainfo: www.balticagro.ee/polluseminar

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960