21. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kadarbiku peremees: Rimi käsib iga päev hindu alla lasta

Rimi käsib iga päev hindu alla lasta, kuid me ju ei saa, lausus Kadarbiku talu peremees Ants Pak äsja Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan.

Paki sõnul on Eesti ketistunud. "Kes on ketis, see saab müüa. See tähendab, et tuleb palju toota," rääkis Pak. "Ketti sissesaamine ja seal olemine on suur asi."

Pak ütles, et tulevikus võib muutuda küsitavaks, kas majanduslikult on tootmine väga mõttekas. 15 aastat on Kadarbiku talu vedanud linnast tööjõudu, sest maalt ei ole kedagi võtta. "Siiani on tootmismaht kasvanud, tänu sellele on saanud elada," lausus Pak. Ta möönis tööjõu probleemi. "Palku ei saa lõputult tõsta. Töötaja ette ei saa põlvili laskuda, nii need asjad ei käi! Rimi ütleb meile iga päev, et laske hindu alla, aga me ei saa ju!" kurtis Pak.

"Eesti pangandus on viimased 10 aastat väga hästi põllumeest toetanud," leidis Pak. Pak kiitis just liisingutingimusi, sest varem põllumehele laenu ei antud. Paki sõnul on Eesti põllumajandus liikunud aegade jooksul kord üles kord alla. Praegu liigub põllumajandus Paki sõnul üles.

Paki sõnul ta välismaist kaupa ei karda, sest välismaine kaup ei suuda nendega konkureerida hinna ja kvaliteediga. "Põllumajandustoodete hinnad tõusevad koheselt, kui kodumaine kaup turult kaob," ütles Pak.

Paki sõnul ei reguleeri riik piisavalt põllumajandust. "Rääkida Eestis põllumajanduspoliitikast on mõttetu, Eestis pole seda! Kõik on läinud isevooluteed," rääkis Pak.

"Eestis ehitatakse korralikud põllumaad putkasid täis, mida nimetatakse majadeks... See on ju nonsenss! Välismaal oleks mõeldamatu, et põllumaad ehitatakse nii täis," rääkis Pak. "Mul on lihtsalt kahju neist põllumaadest, mis lähevad kasutusest välja!"

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960