24. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Eesti lihtsustab muundgeenidega taimede kasvatamist

Eestis peaks veel jaanuaris minema kooskõlastusringile eelnõu, mis lihtsustaks geenmuundatud organismide (GMO) kasvatamislubade saamist.

Eelnõu on kantud Euroopa Liidu samasihilisest eesmärgist, kuna ka siin on viimastel aastatel hakatud mõistma, et GMOdest ei ole pääsu, kirjutas postimees.ee.

Et paljude teadlaste hinnangul võib GMO kujutada ohtu inimeste tervisele, soovitas Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel kasutada neid näiteks biokütuse toorainena, sest nii võiks väheneda ka biokütuse surve toidukaupade hinnatõusule.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõuniku Liina Eeki sõnul on praegu lubatud ELis kasvatada mõnda GM-taime, kuid seni on osa liikmesriike seda takistanud. „Euroopa Komisjon püüab süsteemi tööle saada, eriti WTO (Maailma Kaubandusorganisatsioon – toim) biotehnoloogia kaasuse valguses, kus USA, Kanada ja Argentina leidsid, et Euroopa Liit kitsendab ebaseaduslikult GMOde kasutamist,“ lisas Eek.

Nii valmibki Eestis peagi eelnõu, mis sätestab, kuidas registreeritakse GMOde kasvatajaid ja millise koolituse nad peavad läbima. Eelnõus pannakse paika ka tingimused, kuidas legaalselt GMOsid kasvatada, naaberpõlde kahjustamata.

Jaga lugu:
PÕLLUMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad põllumajanduse uudised igal nädalal enda postkasti.

Pollumajandus.ee toetajad:

Enimloetud
Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmuspollumajandus.ee juhtTel: 555 33 789meelika@pollumajandus.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee