24. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartulikasvataja: tõstame hinda viljahinna tõusu tuules

Tuntud kartulikasvataja ning Laheotsa talu peremees Johannes Valk ütles, et kartulikasvatajad tõstavad hinda vilja ning teiste toiduainete hinnatõusu tuules.

"Makaron ja kartul asendavad üksteist. Kui ühe hind tõuseb, saab selle tuules ka kartuli hinda tõsta," rääkis Valk aripaev.ee-le. Ta tunnistas samas, et kui leiva, liha- ja piimatoodete hinnad tõusevad, ostetakse kartulit mõnevõrra rohkem.

Selleks, et toodangu müügil uue kartulisaagini välja tulla, on Valgul oma nipid. Vahepeal avastas talunik ehmatusega, et kui müük samamoodi jätkub, saab tema ladu tühjaks juba mai keskpaigas.

"Püüame venitada uue saagini. Müüme alati omatoodangut ega taha kartuli kvaliteeti sisseostetuga solkida. Seega peaks jätkuma juuli keskpaigani," selgitas Valk. Iga nädal vaatab ta Laheotsa talu müügitulemused üle ja kui varud plaanitust rohkem kahanevad, tõstab kartuli hinda.

"Aga ma ei usu, et ükski kartulikasvataja elaks juba nii hästi kui finantsvahendajad. Elame siiski peost suhu," lisas Valk. Lisaks on siinsed dotatsioonid naaberriikide kartulikasvatajatele makstavatest toetustest mitmeid kordi väiksemad.

Statistikaameti avaldatud kartulitoodangu 14% kasvu pidas Valk reaalseks. Peedi- ja porgandisaak oli 2007. aastal samuti hea, rääkis ta ja kommenteeris, "oli erakordselt hea juurviljaaasta. 2006 oli kuivavõitu."

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616