31. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakari müüakse kas maha või läheb vorstiks

Saaremaa liha- ja piimaühistu alandab 1. jaanuarist kokkuostuhinda peaaegu poole võrra, ähvardades niimoodi Hiiu- ja Läänemaa tootjaid pankrotiga. Kõige mustema stsenaariumi korral lähevad piimalehmad lihtsalt vorstiks.

„Asi on äärmiselt tõsine ja kurb. Midagi lõbusat see piimatootja seisukohast ei ole,“ hindas Hiiu- ja Läänemaa piimatootjate olukorda Eesti Piimatootjate Ühistu esindaja Märt Riisenberg.

„Kui mingeid positiivseid muutusi ei tule, näiteks keegi sealt kallimalt piima ei hakka ostma, võib see lõppeda piimatootmise väljasuremisega Hiiumaal,“ tõdes Riisenberg. Samas ei ole olukord tema sõnul praegu ka mujal Eestis kiita, kuna juba kahe päeva pärast langevad piima kokkuostuhinnad alla 4 krooni kilo kohta.

„Viimati oli hind alla 4 krooni viis aastat tagasi 2003. aastal. Piimatootjate kulud ei ole aga langenud viie aasta tagusele ajale, mis tähendab, et nad müüvad piima alla omahinna“ rääkis Riisenberg. Tema hinnangul võib uuest aastast pidada heaks piima kokkuostuhinnaks tõenäoliselt 3.80 krooni kilost.

„See, mis toimub praegu Hiiu- ja Läänemaal, on väga drastiline näide asjade käigust,“ sõnas Riisenberg. Ta rääkis, et piimatootmine on hiidlaste jaoks tegevusala, millega oluline osa maainimestest endale leiba teenib. Samas teeb nende jaoks olukorra veelgi raskemaks see, et nad asuvad saarel, kust kauba maismaale transportimine on igal juhul arvestatav kulu.

„Väga lihtne on öelda, et see ja see tegevus ei ole otstarbekas, kuid siin oleks meie poliitikutele mõtlemisainet, et kuidas regionaalpoliitikat ajada. Mida siis üldse oleks ühel hiidlasel õige teha,“ rääkis Riisenberg. „See on ilmekas näide, et kui oled saare peal, siis nii juhtubki. Neile inimestele võib kaasa tunda ja loota, et nad leiavad lahenduse,“ lisas ta.

Mis saab hiidlastest edasi, seda Riisenberg öelda ei osanud. Juhul kui piimatootja oma tegevuse lõpetab, on väga oluline ka otsustada, mis saab piimakarjast.

„Piimakarja ei saa riiulile seisma panna või kuhugi ootama,“ leidis Riisenberg. Tootmise lõpetamise puhul leitakse piimakarjale kas ostja, kes seda edasi peab, või müüakse lehmad lihakombinaadile, kes liha tõenäoliselt vorstiks teeb.

Seda, et mõni suurem piimatootja hakkaks Hiiumaa piimatootjaid üles ostma, Riisenberg eriti tõenäoliseks ei pea. „Praeguses olukorras, kus piima realiseerimise hind on väga madal, on keeruline laieneda,“ leidis ta.

Saaremaa liha- ja piimaühistu otsustas 1. jaanuarist hakata maksma Hiiu- ja Läänemaalt varutava kõrgema sordi piimakilo eest 2.50 ja esimese sordi piimakilo eest 1.50 krooni, millest omakorda arvatakse veel maha transpordikulud. Ühtlasi otsustati, et kui olukord turul ei parane, lõpetab ühistu piimaostu 1. märtsist sootuks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960