13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllutraktorite müük aastaga langenud kaks korda

Kui läinud aasta esimese kahe kuuga müüdi Eestis kokku 114 uut põllutraktorit, siis tänavu on müük rohkem kui kaks korda vähenenud – esimese kahe kuuga võeti ARKis arvele vaid 53 masinat.

Tõsi, eelmisest, traktorimüüjate jaoks erakordselt eduka aastaga kõrvutades näib müügi kukkumine katastroofiline. Samas, kui tänavusi numbreid võrrelda 2007. aasta esimese kahe kuuga, siis ilmneb, et käesoleval aastal on omaniku leidnud tosin traktorit rohkem.

Kõige rängem kukkumine on tabanud Valgevene Belarus-tüüpi traktoreid – mulluse 39 asemel on neid tänavu müüdud vaid kaks. Massey Fergusoni müüdi nii mullu kui tänavu esimese kahe kuuga neli. Fendti on mulluse ühe asemel tänavu müüdud neli, aga kõigi teiste traktoridiilerite tulemused jäävad eelmise aasta numbritele alla. Eesti põllutraktorite turu valitseja Valtra on tänavu müünud 15 masinat eelmise aasta 24 asemel.

Eelmise aasta 11 asemel tänavu neli New Hollandi traktorit müünud AS Tatoli juhataja Jaak Nõmmsalu tunnistas, et praegu läheb müük halvasti.„Meil läheb siis hästi, kui põllumehel läheb hästi. Ja vastupidi,“ ütles Nõmmsalu. „Ja eks kõik teavad, et põllumajanduses on saaduste kokkuostuhindade langemise tõttu praegu eriti raske aeg.“Põllumasinate müügist veelgi kehvemini läheb ehitus- ja tööstustraktorite müük, kus mõne kaubamärgi puhul pole tänavu suudetud veel ühtegi masinat rahaks teha.

STATISTIKA: Traktorite müük suures languses

ARKis registreeritud uued traktorid (jaanuar-veebruar)2008 2009Valtra 24 15Case IH 10 8Massey Ferguson 4 4Fendt 1 4New Holland 11 4John Deere 13 3Landini 7 2muud 44 13kokku 114 53Allikad: ARK, Äripäev

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960