5. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raha nappus õigustab toetuse saajate ringi piiramist

Euroopa Kohus otsustas eile, et maaelu arengu toetuse saajate ringi piiramine raha nappuse tõttu on kooskõlas Euroopa Liidu õigusega.

Antud eelotsus puudutab ühe Eesti põllumajandustootja ja Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti vahelist kohtuvaidlust seoses viimase eitava otsusega anda ettevõttele Euroopa Põllumajanduse Arendus- ja Tagatisfondist (EAGGF) keskkonnasõbraliku tootmise toetust, teatas põllumajandusministeerium.

Euroopa Kohus leidis, et kui toetuse andmiseks ei ole piisavalt raha, võib riik muuta maaelu arengu toetuse andmise tingimusi ning anda toetust üksnes sellistele ettevõtjatele, kellele on see toetus määratud juba varasemal aastal. Euroopa Kohus leidis, et sellega ei rikuta võrdse kohtlemise, õiguspärase ootuse ega proportsionaalsuse põhimõtteid.

Maaelu arengu toetuste hulka kuuluva keskkonnasõbraliku tootmise toetuse saaja võtab endale 5 aasta pikkuse kohustuse täita keskkonnasõbraliku tootmise nõudeid ning saab selle perioodi jooksul toetust täiendavate nõuete täitmisega kaasnevate lisakulude kompenseerimiseks.

Kui 2004. aastal avati taotlusvoor keskkonnasõbraliku tootmise toetuse taotlemiseks, siis esitati taotlusi kaks korda enam kui arengukavas oli kavandatud. Et kõik nõuetekohased taotlused rahuldati, siis järgnevatel aastatel ei olnud raha nappuse tõttu võimalik seda toetust kõigile uutele soovijatele anda. Üks toetust mittesaanud põllumajandustootja pöördus seepeale kaebusega kohtusse. Asja lahendamisel tekkis Riigikohtul kahtlus, kas toetuse saajate ringi selline piiramine on kooskõlas Euroopa Liidu õigusega ning esitas eelotsusetaotluse Euroopa Kohtule. Tegemist oli üldse esimese eelotsusetaotlusega, mille Eesti siseriiklik kohus Euroopa Kohtule esitas.

Kohtuotsusega on võimalik tutvuda: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62007J0241:ET:HTML

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960