25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Ilves kutsus mahetootjaid koostööle

President Toomas Hendrik Ilves kutsus mahetootjaid suuremale omavahelisele koostööle ja poliitikuid toetama enam mahepõllumajandust.

"Mahetoodang on ühtne ahel ja seda ahelat hetkel Eestis ei ole. Meil osatakse ja tahetakse küll mahemeetodil toota, kuid kauba töötlemisel või mõnes muus etapis see ahel katkeb," ütles Ilves täna Tartus rahvusvahelisel ökoloogilise põllumajanduse teaduskonverentsil.

Eesti põllumajandusstatistika järgi moodustab mahetootmine praegu kogutoodangust kümme protsenti, ent mahekauba sildi alla turustatakse vaid 0,2 protsenti toodangust. "Eesti väike turg ja sellest johtuv mastaabiefekti nappus ei soodusta traditsioonilise tootmisahela kõrvale alternatiivide tekkimist. Seda enam, kui ka nn tavameetodil toimivad tootjad kurdavad majanduslike probleemide üle," rääkis president.

"Mahetootmise arengu üheks võtmeks on kindlasti tootjate omavaheline koostöö töötlemisel ja turustamisel," rõhutas Ilves. "Kutsun kõiki väiketootjaid panustama just ühistegevusele ning mul on väga hea meel, et Eesti plaanib juba sel aastal suunata vahendeid ühistegevuse toetuseks Maaelu Arengukava kaudu," selgitas ta.

President Ilvese sõnul võib mahetootmist, õigemini mahesaaduste töötlemist ja turustamist seni veel võrrelda luksuskaubaga. "Meie, poliitikute, ja teie, teadlaste, ühine eesmärk on seega tagada, et mahetoodang, kui tervisele kõige kasulikum, ei kuuluks enam luksuskaupade kategooriasse," märkis riigipea. "Kuidas saab olla luksus see, kui me ei tarbi säilitusaineid, põllumajanduskeemias kasutatavaid aineid jne. Mis saab lõppkokkuvõttes olla meile kallim, kui meie enda ja meie laste tervis? Terve olemine lihtsalt ei saa 21. sajandi arenenud maailmas luksus olla," kõneles president.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960