17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa piimatootjad ei taha mandril kehtestatud hinnale alla jääda

Kui Eesti mandril järgitakse toorpiima hinna määramisel mingil määral Euroopa keskmist hinnataset, siis Saaremaal vaadatakse hinna määramisel kõigepealt seda, milline hind on mandril.

Saaremaa ühe suurema piimatootja Kõljala Põllumajanduslik OÜ juhataja Tõnu Post ütles, et kuna viimasel aastal on Saaremaal piima hind kinnitatud jooksva kuu lõpus, siis päris täpset numbrit ta täna veel öelda ei oska. „Augustis oli meil piimakilo hind 4.35, kuid kuna hind mandril igal pool tõusis, siis septembris tõuseb hind ka meil,“ kinnitas Post. „Ma ise usun, et kuna Eestis on 4.60 selline madalam tase, siis meil alla selle kindlasti ei jää.“

Posti andmeil on Saaremaal umbes 80 piimatootjat, kes müüvad toorpiima ASile Saaremaa Piimatööstus. „Enamus piimatootjaist on väikesed,“ täpsustas Post. „Suuremaid on umbes 15 ja suuri, kellel üle 300 lehma, on 5, sealhulgas ka meie.“

Posti sõnul Saaremaalt toorpiima välja ei müüda. „Pärast seda, kui siin uus rekonstrueeritud juustutööstus tööle hakkas, töödeldakse kogu Saaremaa toorpiima kohapeal,“ rääkis Post. „Vastupidi, piima ei jätku ja piimatööstus ostab toorpiima juurdegi Hiiumaalt ja Lääne- ning Pärnumaalt. Kogu piimatööstuse toodang müüakse kenasti maha ja palju juustu läheb ka Venemaale.“

Kuna kvaliteetse piima ja piimatoodete nõudlus lähiturgudel ületab pakkumise, maksavad Eesti suuremad piimatöötlejad suurematele piimatootjatele alates septembrist piimaliitri eest sisuliselt euroliidu keskmist kokkuostuhinda.

Näiteks AS Tere ja AS Valio Eesti maksavad oma piimatootjatest partneritele septembris toorpiima liitri eest 4.69 krooni (0,30 eurot), Euroopa Liidu keskmine kokkuostuhind on 4.75 krooni. Eestis vaadatakse piima kokkuostuhinnad iga kuu lõpus üle.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105