2. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartulikasvataja: konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, kui suhtlevad

See, kui mehed räägivad omavahel, kui palju kellelgi laos kartulit on ja mis hinnaga ja kuhu ta oma kartulit müüb, siis see ei ole kartellikokkulepe, ütles MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees, omanimelise kartulitalu peremees Kalle Hamburg.

„Mittetulundusühingu eesmärk ongi ju vahetada infot,“ rõhutas Hamburg. „Infovahetus sisend- ja väljundhindade kohta on oluline, et orienteeruda, mis hinnamuutused on tulemas. Ma küll ei arva, et kartulikokkulepe tuleks kunagi Eestis probleemiks.“

Hamburgi sõnul konkurendid üldjuhul väga omavahel suhelda ei taha. „Kui arvestada Eesti väikest turgu, siis oma tegevusalal tunnevad kõik kõiki ja konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, ja põrnitsevad teineteise otsa, kui suhtlevad,“ lausus ta.

Hamburg ütles, et teatud mõttes võib ju ka kaubandust pidada kartelliks, sest kaubandus dikteerib hindu. „Põllumehed on sunnitud seljad kokku panema ja ühistu tegema,“ rääkis Hamburg. „Ja kui sa teed tulundusühistu, siis see ongi ju seadustatud kartell põhimõtteliselt. Ja mida suurem tulundusühistu on, seda suuremat mõjujõudu ta omab ja seda paremal positsioonil ta kaubandusega läbirääkimistel on.“

Hamburgi sõnul on Euroopas tavaks, et põllumajandussaadused töödeldakse ühistutes. „Aga maailmas on ka maid, kus ühistutel on keelatud omada näiteks piimakombinaati,“ lisas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960