17. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püüe odavamalt kala kasvatada

Kui enamik kalakasvatajaid leiab, et lahtistes läbivoolukanalites kala kasvatamine meie kliimas on ebaefektiivne tootmine, siis tuurakasvataja Jaak Võsu on üks väheseid, kelle arvates just kinnine veekasutussüsteem teeb kala omahinna kalliks.

„PRIA eelistab toetada vesiviljelusprojekte, kus nähakse ette kaevuvee korduvkasutussüsteemi ja seega suletud kalakasvatushoonete ehitamist. See on aga kallis ning ei võimalda Eestis toota konkurentsivõimelise hinnaga kala,“ on ASi Lasita suuromanik ja juhatuse liige Jaak Võsu veendunud. „Näiteks Taanis kasutab kaevuvee korduvkasutussüsteemi vaid iga kümnes kalakasvataja ja sellistes süsteemides kasvatatakse vaid väikest kala. Kaubakaalu kosuvad kalad ikka odavamates tingimustes – meresumpades.“

Saaremaale kinnise vikerforellikasvanduse ehitanud OÜ AquaMyk juhatuse liige ja üks osanikest Priit Lulla on aga vastupidi veendunud, et just suletud veeringlusega kalakasvandus on Eesti tingimustes efektiivne. „Investeering on alguses loomulikult suurem ja äririske on palju, kuid hiljem hakkab ühekordne investeering ära tasuma,“ rääkis Lulla. „Katuse all olevat tootmist, näiteks vee temperatuuri ja muud saab kontrollida. Katuse all kasvab kala 365 päeva aastas, aga looduses kasvab kala ainult suvel, kui ta süüa saab.“ Lulla lisas, et kalakasvatuse juures muutub üha määravamaks ka keskkonnasõbralikkus ja aastane vee kulu ühe tonni kala kasvatamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960