24. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ka Lõuna-Euroopas on saagiga kehvad lood

Kuumalained Euroopa lõunaosas vähendavad maisi saagikust piirkonnas, mis annab 16 protsenti üleilmsest ekspordist ajal, kui USAs on põud ajanud hinnad rekordkõrgusesse, vahendab Bloomberg.

Ida-Itaaliast kuni Ukraina Musta mere piirkonnani on temperatuur juulis jõudnud 35 kraadini või sellest üle, mida on USA põllumajandusministeeriumi andmetel viis kraadi üle normaalse taseme. Maisisaak on ohus, kui temperatuur on kõrgem 32 kraadist, ütles Offre en Demand Agricole’i turuanalüüsi juht Cedric Weber, kes nõustab põllumehi müügi osas.

Euroopa kuumalaine lisab muret üleilmse toidupakkumise osas, kuna USA farmerid kogevad hullemat kuivalainet alates 1956. aastast. Indias lükatakse külvi edasi ja Austraalias kannatab saak alla keskmise sademete tõttu.  Sojaubade ja maisi hinnad tõusid eile rekordkõrgele ning nisu hind on tõusnud alates juunist 46 protsenti.

„Kõik vaatavad USAd, kuid selgelt on Euroopas vaja importida kõvasti nisu ja maisi,“ ütles Weber. „See vaid lisab probleemi, mis valitseb kõikjal.“

Maisi hind on tõusnud juuni keskpaigast 54 protsenti, 7,77 dollarile buššelist. Eile puutus hind päeva sees ära ka kaheksa dollarit. Nisu maksis 9,4725 dollarit buššelist, mis on kõrgeim hind alates 2008. aasta augustist. Sojaubade hind on tõusnud aasta algusest 31 protsenti ja maksis 15,805 dollarit buššelist, käies eile ka 16,915 dollaril.

Maisi saagikus peaks Euroopa Liidus langema mulluselt tasemelt 12 protsenti, 6,73 tonnile hektarist. Juunis oodati saagikuse 8,8 protsendist langust.

Kui saagikus langeb kogu Lõuna-Euroopas, on Prantsusmaal ja Saksamaal läinud paremini. Prantsuse farmerid toodavad 5,8 protsenti rohkem pehmet nisu, prognoosis valitsus. Saksamaal tõsteti saagiprognoosi kolme protsendi võrra.

„Nii Prantsusmaal kui Saksamaal on olukord väga hea,“ ütles ÜRO FAO ökonomist Adbolreza Abbassian, „Need on ka ainsad kohad, kus asjad arenevad prognoositavalt hästi.“

Venemaal võib Volga, Uraali ja Lääne-Siberi piirkondades kannatada saak kuuma ja kuiva ilma tõttu. Valitsus prognoosis teraviljasaagiks isegi vaid 80 miljonit tonni, olles eelnevalt oodanud 94 miljoni tonnist saaki. Ukrainas oodatakse 20,3 miljoni tonnist maisisaaki. Kasahstanis on sealse põllumajandusministri sõnul kasvatuspiirkondades alarmeerivalt kuiv.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960