Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus farm avardab ekspordivõimalusi Läti, Leedu ja Skandinaavia suunal

Eesti suurim linnulihakasvataja ja – tootja Tallegg AS avas täna lõunal renoveeritud Kaarma broilerifarmi.

AS Talleggi juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul osteti Kaarma farm neli aastat tagasi ning põhjalikud uuendustööd algasid 2011. aastal. Ettevõttel on nüüdsest kokku 6 broilerifarmi, kus kokku kasvab aastas pea 11 miljonit lindu.

Kaarma farmis võetakse kasutusele mitmed uuendused, mis puudutavad lindude paremaid pidamistingimusi ning toitmist. “Uue farmi lisandumisega paranevad lindude elamistingimused, mis tähendab seda, et ühel ruutmeetril elab 26 tibu varasema 28 asemel, kes saavad suureks 38 päevaga” ütles Soorm. Ta lisas, et tänu uuele farmile kasvab ettevõtte tootmismaht aastas pea 11 miljoni broilerini.

Teet Soorm täpsustas, et Kaarma farmis hakatakse lindude toitmisel lisaks jõusöödale kasutama ka nn “märga vilja”, mis parandab jõusööda seedimist ning vilja kuivatamine jääb ära. “Seni oleme broilerite söötmisel kasutanud granuleeritud jõusööda ja kuivatatud nisu segu. Tavaline kuivatis kuivatatud vili on kuni 14 % niiskusega. Kaarmas on võimalik kasutada nisu, mille niiskusesisaldus on kuni 24 %, “täpsustas Soorm.

Teet Soormi sõnul võimaldab Kaarma farmi broilerimaht laiendada tegevust eksporditurgudele Lätti, Leetu ja Skandinaaviasse.

AS Tallegg on Eesti ainus linnulihatootja, mille eelkäija Tallinna Linnuvabrik alustas tegevust 1956. aastal. Tallegg kuulub HKScan kontserni. Ettevõte kasvatas 2011. aastal 10,1 mln broilerit, tootis 79 mln muna ning müüs 23,1 mln kilogrammi linnuliha ja valmistooteid. AS Tallegg 2011. aasta käive oli 49 miljonit eurot. Ettevõttes saab tööd 430 inimest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960