Autor: Raigo Neudorf • 21. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anti Orav: Kõik tooraine hinnatõusud ei jõua tarbijani

ASi Põltsamaa Felix juhatuse esimees Anti Orav räägib, millised tegurid mõjutavad tooraineturgu.

Milliseid tooraineid Põltsamaa Felix oma toodangu valmistamiseks kasutab?

Kõige suurema osakaaluga on köögiviljad, mahlatoorained, suhkur ja rapsiõli.

Ja kui palju on nende toorainete hinnad viimase aasta või pooleteise jooksul muutnud? Köögivili on püsinud enam-vähem stabiilsena. Mahlade jaoks kasutatavad puuviljad on olulises sõltuvuses saagist, aga ka tootjariikide toetustest. Näiteks Brasiilia valitsus annab apelsinitootjatele laene, et garanteerida kehtestatud hinnatasemeid. See omakorda mõjutab pakkumist ja seetõttu oleme kogenud paari viimase aasta jooksul ligi 2,5-kordset hinnatõusu. Samamoodi mõjutab näiteks Hiina tootjate investeerimine õunamahla varudesse globaalset hinnakujundust - nende hinnapoliitika mõjutab tooraineturgu kogu maailmas. Sellised sekkumised toovad kaasa suuri kõikumisi, mis on nii tõusu kui languse korral keerulised hallata. Mullust suhkrupaanikat mäletavad ilmselt kõik - suhkrutootjad kehtestasid turul uue hinnataseme, mis tähendas enam kui 50% tõusu.

Kuidas see kõik teie ettevõtte tegevust, tulemusi ja hinnapoliitikat mõjutanud on?Iga hinnatõus mõjutab otseselt ettevõtte majandustulemust. Mitmed toorainete hinnatõusud on tulnud ootamatult, mistõttu kõik neist ei olegi jõudnud tarbijani. Oma mõju on siin ka konkurentsil ja jaekaubanduse turujõul. Kuigi mitmete toodete hinnad on tõusnud ja tõusevad ka edaspidi, toimub see päris pika viitajaga ja mõjutab ettevõtete tulemuslikkust olulisel määral.

Millised ohud teie ettevõtte poolt kasutatavate toorainete hindu lähitulevikus mõjutada võivad?

Energiahindade kallinemine on sisendiks nii tooraine, pakendi kui toidutootjatele. Tegemist on pöördumatu protsessiga, kus langus saab olla ainult ajutise iseloomuga, kui üldse. Kõikvõimalikud uudised kliimamuutustest mõjutavad enamikku toorainetest - üleujutused või põuad suurtes põllumajanduspiirkondades mõjutavad hindu otseselt - turud on täna kõik globaalsed. Eesti põllumees ei müü hea saagi korral oma rapsi siin odavamalt kui börsil pakutakse.

Kuidas ja milliste vahenditega Põltsamaa Felix tavaliselt toorainehindadega seotud riske maandab?

Prognoosime muutusi, püüame sõlmida lepinguid sellistel tingimustel, mis on äriliselt ratsionaalsed. Reguleerime lepingute pikkust ja mahtu, sõltuvalt olukorrast võivad kokkulepped olla ühekordsest mitme aastani. Finantsinstrumente me täna ei kasuta, igal riskil on oma hind, seni oleme riskide võtmisest tulenevat kulu ja tulu ise juhtinud.

Kas teie ettevõtte jaoks on oluline, millised tarneahelaid (näiteks ida või lääne varustajad) toorainete soetamiseks eelistada?  Töötame toiduainesektoris ja toidueelistus oma olemuselt on kohalik. Seetõttu eelistame alati kohalikku, seni kuni see on kättesaadav, kvaliteetne ja konkurentsivõimeline. Loomulikult ostame ka väljastpoolt. Peamine kriteerium on usaldusväärsus, mis kehtib nii kvaliteedi, tarnekindluse kui majandusliku mõõte kohta.

Kuivõrd olulist rolli mängib toorainete hinna kujunemisel teie sektoris see, kui ettevõte kuulub rahvusvahelisse kontserni või on n-ö kohalik tegija? Rahvusvahelisel kontsernil on oma eelised. Meil on ligipääs suuremale hulgale potentsiaalsetele tarnijatele. Samuti on kontsernis ressursse, et uurida ja analüüsida erinevate toorainete hinnakomponente ja -dünaamikat.

Kategooriates, kus hinnatasemed on sõltuvuses mahtudest, oleme kindlasti tugevad. Samas börsil kujunevaid hindu ei mõjuta ka suuremad kontsernid, seega näiteks suhkru või õli eest tuleb kõigil maksta turuhinda.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960