Autorid: Piret Reiljan, Koit Brinkmann • 16. jaanuar 2020

Kruuda poeg skeemitas end isa pankrotis äri suurimaks võlausaldajaks

Oliver Kruuda teisipäeval Harju maakohtus, kus ta käis nn Savisaare protsessi esimese astme otsuse väljakuulutamist vaatamas, kuigi selles protsessis ta ise kohtu all pole.
Foto: Liis Treimann
Täna toimub võlausaldajate esimene üldkoosolek Tere piimatööstuse eksomaniku ASi Rubla pankrotipesas, kus võlausaldajate seas on üllatuslikult kontrolli haaranud Rubla suuromaniku Oliver Kruuda poja Karl Kruuda firma.

“Oliver Kruuda käitumine on puhtalt kuritegelik,” ütles ühe päris võlausaldaja, Tartu ärimehe Urmas Uustali firma OÜ Flinty esindaja vandeadvokaat Tarmo Pilv. Tema sõnul on Karl Kruuda osaühingu Consegna ligi 25 miljoni eurone nõue Rubla vastu kindlasti fiktiivne ja ta kavatseb selle kohta esitada ka kuriteoteate. Loos on oluline roll vandeadvokaat Küllike Nammil, kes paistab esindavat korraga nii Oliver kui ka Karl Kruuda huve.

LOE LISAKS:

Kruuda keeldus võlgniku vannet andmast

Mitu asjaolu viitab, et Karl Kruuda ettevõtte nõue Rubla vastu võib olla fabritseeritud. Esiteks ei ole eluliselt usutav, et Karl Kruuda saaks päriselt opereerida selliste summadega nagu 25 miljonit eurot. Teiseks puudub loogika asjade käigus, kus poeg esitab isa ettevõtte vastu nii suure hagi ja isa küll saab selle kätte, kuid jätab hagile reageerimata ning laseb seega kohtul teha tagaseljaotsuse hagi rahuldamiseks.

Kruudade abiline kahel toolil

Juhtumi puhul on oluline roll vandeadvokaat Küllike Nammil.
Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Kolmas oluline viide skeemile on vandeadvokaat Nammi roll ja tema istumine korraga kahel toolil. AS Rubla registreeriti mullu 28. augustil oma igipõlisest asukohast Tallinnast Rakverre Nammi bürooga samale aadressile. Selle vaikselt ja ootamatult tehtud sammuga liikusid ka Rublaga seotud võimalikud tsiviilvaidlused Rakverre Viru maakohtusse. Ja oh imet, juba mõni päev hiljem ehk mullu 2. septembril esitaski Karl Kruuda ettevõte Nammi esindamisel seal Rubla vastu kopsaka hagi, mis kiiresti tagaselja ka rahuldati.

“Harju maakohtus poleks see hagimenetlus nii vaikselt tagaseljaotsuseni jõudnud, kuna seal on menetluses veel mitu hagi Oliver Kruuda ja tema äriühingute vastu, lisaks kriminaalasi,” hindas Pilv Viru maakohtus toimunut.

Igatahes algab täna Rubla pankrotipuntra harutamine, mis tõotab kujuneda värvikaks. Pankrotihaldur on asjas Svetlana Pilden, kes Äripäevale praegu kommentaare jagada ei soovinud. Ta nentis, et ei saa hinnanguid anda ka Karl Kruuda ettevõtte nõudele, kuna tegemist on kohtulahendist tuleneva nõudega.

Võlausaldaja Flinty OÜd esindav vandeadvokaat Tarmo Pilv sõnas, et on kurb, kuidas ühe isiku ehk Oliver Kruuda tegevuse tõttu on laostunud kümned ettevõtted ja inimesed. “Ta on konstrueerinud kuritegelikud skeemid,” sõnas Pilv Oliver Kruuda kohta.

Oliver Kruuda ja Karl Kruuda eile Äripäeva ajakirjaniku kõnedele ja sõnumitele ei vastanud. Ka Küllike Namm ei reageerinud Äripäeva kommentaaripalvele.

Oliver Kruuda poja Karl Kruuda firma ligi 25 miljoni eurone nõue Rubla vastu võib tuua kaasa kuriteoteate esitamise.
Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Veel üks Kruuda skeem jõuab kohtusse

Tartus jõuab peagi avaistungini järjekordne Kruuda orkestreeritud skeem ehk kriminaalasi, mis puudutab Oliver Kruuda ajal Terele piima vahendanud ja pankrotistunud UP Varud OÜ võlausaldajate arvatavat tahtlikku petmist.

2017. aasta suvel esitasid UP Varude võlausaldajad 1,7 miljoni euro suuruse hagi Tere ja Kruuda ning hagi järgi viimase huvides tegutsenud Aivo Pärna, Jaan Uibo ja nendega seotud ettevõtete vastu. Nüüd on sama asja puudutav kriminaalasi kohtusse jõudnud, kuigi kohtumenetlusega alustamine venib.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960