Autor: Kadri Jakobson • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõo Lihatööstus: vorstist leitud hobuseliha tuli halva üllatusena

Nõo Lihatööstuse juhataja Toomas Kruustüki sõnul tuli Läti Veterinaarameti teade, et nende Parmesani vorstist leiti hobuseliha neile halva üllatusena.

„Me avastasime enda jaoks üllatusena, et see võimalik on. Oleme varem testi teinud ja see on täiesti korras olnud, kuid nüüd on see tekkinud. Me hetkel tegeleme sellega,“ ütles Kruustük. Ta lisas, et täna ootavad nad majja veterinaarameti inspektoreid, kes asja täpsemalt uurivad.

„Oskan niipalju öelda, et alates veebruarist, kui hobuseliha teema päevakorda tõusis, oleme kõigilt oma tarnijatelt palunud garantiikirja – et nad kirjutaksid, millega on tegemist. Antud juhul on tegemist eelmise aasta ühe lihakogusega. Me täpsustame seda kogust, samuti seda, kust see pärit on, kes seda tarnis – kõik see on selgitamisel,“ selgitas Kruustük.

Tema sõnul võis hobuseliha tulla veiseliha ostuga ning tõenäoliselt polnud tegu garantiikirjaga saabunud lihaga. Kruustüki sõnul leiti hobuseliha vorstist, mille realiseerimistähtajani oli jäänud 2 päeva.

Kes oli liha tarnija, kes veiseliha pähe hobuseliha müüs, seda Kruustük praegu veel öelda ei osanud. Küll möönis ta, et sellisel juhul on tegemist tarnija pettusega.

„Seda toodet meie majas enam pole, samuti pole seda enam kaubanduses. Vorst, kust hobuseliha leiti oli toodetud Läti turule,“ lisas Kruustük.

Läti Veterinaarameti kodulehel on teade, et Ühendkuningriikides testiti 41 lihatoodet ning neljast leiti hobuseliha. Seal hulgas sisaldas 10% hobuseliha ka Nõo Lihatööstuse Parmesani vorst.

9% hobuseliha leiti Leedu firma Grimeda toorsuitsuvorstist Exclusive. Läti firma Kuršu Zeme hautatud veiseliha sisaldas 15,6% hobuseliha ja ettevõtte Forever tootes oli hobuseliha 4%.

Kõik hobuseliha sisaldanud tooted on müügilt ära korjatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960