Ühendkuningriigi laboratooriumi Genon Laboratories LTD uuringud näitasid, et uuritud 41 veiselihatootest neli sisaldas hobuseliha, üks neist oli Eesti tootja Nõo vorst.
Venekeelne Delfi kirjutab, et Nõo lihatööstuse Parmesani vorst sisaldas 10% hobuseliha. Samuti avastati 9% hobuseliha Leedu tootja Grimeda vorstist Exclusive. Läti tootja Kuršu zeme hautatud veiselihas leiti 15,6% hobuseliha ning ettevõtte Forevers toodetes 4%.
Tooted ei ole enam müügil, sest ettevõtted korjasid need ära.
Delfi lisab, et Nõo lihatööstuse esindajalt ei õnnestunud küsimusele vastust saada.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Seotud lood
Põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi sõnul on väga raske välja selgitada, kui teadlik täpselt Nõo Lihatööstus sellest oli, et talle hobuseliha tarniti.
Veterinaar- ja toiduameti inspektor veetis eile terve päeva Nõo Lihatööstuses, tegi ettekirjutuse ja alustas ametlikku uurimist, et välja selgitada vorsti koostises olnud hobuseliha päritolu ja tarnija.
Nõo Lihatööstuse juhataja Toomas Kruustüki sõnul tuli Läti Veterinaarameti teade, et nende Parmesani vorstist leiti hobuseliha neile halva üllatusena.
Euroopa Komisjon avaldas eile DNA testide tulemused, mille eesmärk oli välja selgitada hobuseliha sisaldus väidetavates veiselihatoodetes.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.