Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljeluspäevad toimuvad 10.-11. juulil Viljandi Katsejaamas

Viljeluspäevad on kujunenud Eesti suurimateks professionaalsetele põllumeestele suunatud põllupäevadeks.

Algusaastaks võib lugeda 2004. aastat, kui Baltic Agro (tollel ajal Kemira GrowHow) ja Jõgeva SAI initsiatiivil kutsuti lisaks põldkatsete näitamisele osalema ka taimekaitse pritse müüvad firmad. Asja mõte oli selles, et turul tegutses palju firmasid ja kõik püüdsid organiseerida oma õppepäevasid. Erinevaid üritusi toimus iga mõne päeva järgi üle terve Eesti ja põllumehel oli raske valida, et kuhu minna ja kuhu mitte.

Viljeluspäevade idee oli selles, et teeme ühised suuremad kesksuvised põllupäevad, kus kõik firmad ja asutused näitavad ühiselt oma pakutavat ja põllumees saab ühtsetes tingimustes võrrelda ja valida. Taimekasvatuse tarvikuid pakkuvad firmad näitavad oma sorte, tehnoloogiaid ja uusimaid tooteid reaalselt põllul katselappidel. Lisaks on kutsutud osalema igal aastal ka põllumajandustehnikat müüvad firmad, mis näitavad igal aastal kordamööda mingit tüüpi masinaid reaalses töös. Taimekaitse pritside töö demonstratsioon oli aastal 2004 ja seda korrati uuesti Jõgeval 2011.a. Kolmel aastal tehti algselt Viljeluspäevi Jõgeva SAI põldudel  ning osalejate firmade hulk kasvas aastast aastasse. Lisaks tulid osalejate hulka eelkõige suuremad firmad Farm Plant Eesti ja Kesko Agro.

Viljeluspäevad kolisid 2007. ja 2008. aastaks Viljandi KK-sse ning järgmised 2 aastat: 2009 ja 2010 Kuusiku KK-sse. Uuesti tagasi Jõgeva SAI põldudele jõuti 2011. Järgneval aastal 2012 oli esmakordselt Viljeluspäevad Eesti Maaülikooli Rõhu katsejaamas. Osalejate taimekasvatusfirmade ja asutuste arv oli aja jooksul kasvanud juba 15-ni ning lisaks masinafirmasid kümmekond. Külastajaid ning korraldajad kokku oli kahe päeva jooksul tuhatkond inimest. Viljeluspäevade rotatsioon erinevate katsekeskuste vahel on pakkunud võimalust näha teisi põldkatseid ja demosid erinevates kohtades. Samuti piirkondlike mullastiku ja ilmastiku erinevusi.

Viljandi KK on rajanud käesoleva aasta viljeluspäevadeks lisaks riiklikele sordivõrdluskatsetele erinevate osalejate tali- ja suvikultuuride katsed ja demod. Põllumajandusmasinate töö demonstratsiooniks on seekord mineraalväetise külvikute töödemonstratsioonid. Kui Eestis müüb väetisekülvikuid 17 firmat, siis loodetavasti kõik enamkasutatavad masinatüübid näitavad oma töö täpsust ja laotusühtlikkust Eesti Maaviljeluse Instituudi teadurite juhendamisel.  

Kohtumiseni Viljandi Katsejaamas!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960