Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transgeenne kloonvasikas Juuni suri äkksurma tagajärjel

Kloonvasikas Juuni suri ootamatult ööl vastu laupäeva. Teadlaste sõnul ei andnud esialgne makropatoloogiline uuring vastust küsimusele, miks vasikas suri.

„Transgeense kloonvasika surm on väga ootamatu, kuna kriitiline periood vasika arengus oli juba möödas ning tema tervis oli hea. Täna ei oska vasikat pidevalt jälginud loomaarstid öelda, mis  võis haruldase looma äkilise surma põhjustada, kuid kindlasti teeme kõik võimalikud uuringud surma põhjuse väljaselgitamiseks,“ sõnas Eesti Maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma. Prorektori sõnul selguvad vasika surma põhjused pärast erinevate proovide analüüsimist nädala jooksul.

Juuni lõpus Eesti Maaülikoolis sündinud lehmvasika genoomis oli inimese kasvuhormooni geen ning kasvuhormooni lüpsva lehma piima oleks saanud kasutada erinevate haiguste ravimisel. Transgeensed kloonvasikad on maailmas haruldased, Eestis sündinud Juuni oli teine kasvuhormooni geeniga vasikas maailmas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960