Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rosumovski: linnalegendid kodumaise kala kõrgetest hindadest saavad murtud

Ecofarm TO tegevjuhi Piret Rosumovski sõnul on Eesti kalakasvatuses alanud täiesti uus ajastu. Kaasaegsete kalafarmide loomisel on abiks Euroopa Liidu fondid. Kalatöötlemiskeskuse valmimisel on kasuks meetmed Põllumajandusministeeriumist ja Maaelu Arendamise Sihtasutusest.

Ecofarm TO uus kalatööstuskeskus valmib 2014. aasta alguses jaanuaris. Toodangut hakkab tootmisüksus andma veebruaris, kui on paigaldatud juba kõik elusa, värske kala töötlemismasinad (puhastus-, fileerimis-, luudeeemaldus- ja pakendusmasinad). Käivitusperioodil pakutakse tööd 10 töötajale, täisvõimsusel töötades lisandub ka töökohti.

Esimesel aastal on Ecofarm TO kalatöötlemiskeskuse eesmärgiks töödelda üle 500 tonni elusat kala. Tooraine tuleb kalakasvatusfarmidest, millest 4 asuvad Saaremaal. Kalakasvatusfarmid, mis asuvad ääremaadel pakuvad tööd hetkel üle 50-le inimesele, kalatöötlemiskeskuse täisvõimsusel tööle hakkamisel saab suurendada ka kalafarmide tootmist.

Kalakasvanduses on murranguline periood. Vanad tehnoloogiad, avatud kalakasvatustes nagu need toimisid NL aegadel, on möödanik ja vananenud metoodikaid ei saa enam kasutada, sest need ei ole ilmastikukindlad ja annaksid toodangut vaid vegetatsiooniperioodil.

„Uudset kalakasvatusmetoodikat ja meie farmide sisseseadeid ja tehnilisi lahendeid käiakse uudistama ka Skandinaaviast ja mujalt Euroopast, sest paljud tehnilised ja elektroonsed lahendused on väljamõeldud siinsete inseneride poolt. Uudsed kalakasvatusfarmid on ehitatud tehnika viimset sõna ja metoodikat kasutades, kalade kasvuprotsesse ja hooldust jälgivad arvutid,“ kommenteerib Rosumovski.

Ecofarm TOl on üllas eesmärk. Ecofarmi kalakasvanduste toodang ei ole kasvanud spetsiaalsete "söödalisandite" peal suurema lihasmassi saamiseks, samuti ei ole vaja kasvuprotsessi lülitada antibiootikume, mis Põhjameres sumpades kasvavatel lõhelistel on eluliselt tähtis, et nende organismid suudaksid merevees olevate parasiitidega võidelda. „Samuti on meie toodangu tarneaeg kauplusteni vaid loetud tunnid hetkest, mil eluskala saabus Kalatöötlemiskeskusesse. Vastandiks oleks siis Norrast saabuv kala, mida on transpordiks ka spetsiaalselt keemiliselt ettevalmistatud, et oleks tagatud pikk säilimisaeg,“ selgitas Rosumovski. „Meie prioriteet on värske ja väikepakendis oleva, mõistliku hinnaga, eestimaise kalatoote pakkumine koduturule ehk püüame õpetada kaasmaalasi nõudma poodidest ja sööma kodumaist värsket ja tervislikku kala".

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960