Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Maaülikooli aasta teoks sai transgeense kloonvasika projekt

Aktusel anti üle ka teaduse populariseerimise preemiad, rakendusteaduse auhind, maaülikooli teenetemedalid ning nimetati aasta vilistlased.

„Maaülikooli aasta tegu peaks olema suurim tegu, millega ülikoolis aasta jooksul on hakkama saadud, ent kui tõsisemalt mõelda, on selle aasta tegu üldse väikseim, mis meil maaülikoolis on tehtud,“ sõnas auhinna üleandmisel Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen. "Transgeense kloonvasika projekt on nihutanud meie teadmiste piiri edasi teadmatuse suunas ning lisaks sellele, et projektiga oli seotud suur hulk inimesi alates teadlastest ning lõpetades vasika hooldajatega, elas sellele kaasa kogu vabariik.“ Rektor tunnustas projekti eestvedajaid (maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma, maaülikooli professor Sulev Kõks ning Tartu Ülikooli professor Andres Salumets) ning tänas neid, et nad viisid maaülikooli maailmakaardile. Samas avaldas rektor lootust, et tulevikus saab kõrgkool rääkida juba uutest edusammudest transgeneesi valdkonnas. 

Eesti Maaülikooli teenetemedali said veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi vanemspetsialist Kadri Soidra, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi vanemteadur emeriitprofessor Jaan Praks ning metsandus- ja maaehitusinstituudi kauaaegne lektor Külliki Kiviste.

Esmakordselt anti akadeemilisel aktusel üle Eesti Maaülikooli rakendusteaduse auhind, mille pälvis projekt „Kudjape prügila ümberkujundamine vaba aja veetmise keskuseks“. Projekti vastutav täitja oli Mait Kriipsalu, põhitäitjateks Kaja Orupõld, Toomas Tamm ja Valdo Kuusemets.

Välja anti kaks Eesti Maaülikooli teaduse populariseerimise I preemiat: emeriitprofessor Anne Luik pälvis selle jätkusuutliku eluviisi laialdase propageerimise eest ning limnoloogiakeskuse vanemteadur Arvo Tuvikene veekogude toksikoloogia ja kalade füsioloogiaga seotud teadustulemuste laialdase tutvustamise eest. II preemia sai mükoloogia osakonna peaspetsialist Kuulo Kalamees laialdase mükoloogia-alase tutvustustöö eest ning III preemia Polli Aiandusuuringute Keskuse vanemteadur Asta-Virve Libek, teadur Heljo Jänes, teadur Kersti Kahu ja vanemteadur Ave Kikas aiandusalaste trükiste seeria eest.

Akadeemilisel aktusel nimetati ka aasta vilistlased, kelleks said Juhan Särgava ja Ahto Vili.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960