Piima kokkuostuhind rekordtasemel

Aasta jooksul on Eestis järjest suurenenud üldine piimatoodang. Olulise tõuke selleks on andnud piima kõrge kokkuostuhind, mis oli oktoobris rekordtasemel

Oktoobris oli piima kokkuostuhind rekordtasemel 352,78 eurot/tonn. Kümne kuu arvestuses on praegune keskmine kokkuostuhind olnud sel aastal 11% kõrgem kui eelmisel aastal.

Piimatööstus tootis oktoobris 19 300 tonni piimatooteid, mida oli 3,2% enam kui septembris. Statistikaameti värskelt avaldatud andmete põhjal moodustas suurima osa piimatoodetest 7800 tonniga joogipiim, mille toodang suurenes 5,4% võrra, ning mille toodangumaht oli oktoobris jooksva aasta arvestuses suurim, vahendab põllumajandusministeerium.

Teistest piimatoodetest kasvas hapendatud piimatoodete (+6,9%) ja juustu (+2,8%) toodang, vastavalt 3100 tonni ja 3700 tonni. Koore toodang langes 2600 tonnini ehk 7,1%.

Piimatööstuse toodang on kasvanud tänu suurema hulga piima tarnimisele kohalikule tööstusele. Aasta 9 kuu jooksul suurenes see 5,6% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Arvestades seniseid tootmismahte, on oodata, et aasta lõpuks ületab piimatööstuse toodang 224 000 tonni piiri.

Varasemate aastate põhjal võib eeldada, et piima kokkuostuhind võib mõningal määral aasta lõpuks veelgi tõusta, kuna Hiina ja Venemaa nõudlus piimatoodete järele on rahvusvahelisel turul püsivalt suur, prognoosis põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna turu arendamise büroo peaspetsialist Joosep Lukk.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised