Autor: Tanel Raig • 17. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Okaspuupalk rekordhinnas

Kolmanda kvartali puiduturu ülevaatest selgub, et okaspuupalkide hinnad on möödunud kvartaliga kasvanud ja jõudnud viimaste aastate rekordtasemele.

Männipalkide hind on kvartaliga kasvanud 1,3%, männipeenpalgid ja kuusepalgid on kallinenud 3,3% ja kuusepeenpalgid 6,1%, selgub eile Äripäeva lisas Metsamajandus avaldatud erametsakeskuse ülevaatest.  

Kolmanda kvartali seisuga olid keskmine hind Keskühistu Eramets (EMK) hinnastatistika alusel männipalgil 70,57 eurot/tm, männipeenpalgil 65,63 eurot/tm, kuusepalgil 73,01 eurot/tm ja kuusepeenpalgil 67,55 eurot/tm.

Puiduturu ülevaate koostanud Heiki Hepner OÜst Tark Mets nimetab saepalgi rekordhinna põhjuseks Eesti edukalt ekspordile töötavat puidutööstust (sh puidutööstuse lipulaeva saetööstust). Hepneri ütlusel on pärast majanduskriisi mitmel pool reorganiseeritud tootmisi ja ümber on jagatud turge.

"Meie puidutööstuse kiituseks tuleb ütelda, et nad on uues olukorraga väga hästi kohanenud. Suurt globaalset nõudluse kasvu ei ole tekkinud, aga oskuslikult ja targalt tegutsedes on osatud häid lepinguid saada," rääkis Hepner. Ta lisas, et  kindlasti aitab kõrgemale saepalgi hinnale kaasa ka, et Venemaa palgi osakaal ei ole märkimisväärselt kasvanud  peale WTO vabakaubandusleppe jõustumist.

Hästi on läinud ka puidugraanulite tootjatel. Puidugraanulite keskmine hind oli septembris TNS Emori andmetel 207,96 eurot/t (sh käibemaks), mis tähendab kvartali taguse hinnaga võrreldes 3% ja aastataguse ajaga 8,6% kasvu. Uus hinnatase tähendab aga uut hinnarekordit alates 2008. aastast, ehk ajast, kui biokütuste hinnastatistikat hakati Põllumajandusministeeriumi tellimusel koguma. Hepneri kinnitusel valdav enamus graanulitest eksporditakse.

Tänu taastuvenergia jätkuvale populaarsusele ja makstavatele toetustele, on graanulite nõudlus kasvav ja see tähendab Hepneri sõnul hinnakasvu.

Loe lähemalt eile Äripäeva vahel ilmunud lisast Metsamajandus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960